A tanács tagjai az elmúlt hónapokban felkészítették a befektetőket erre a lépésre. Bár az alapkamat tartását az elmúlt hónapokban az összes jegybankár támogatta, megfogalmazásuk szerint "rövid távon tovább erősödtek a lazább monetáris politika irányába mutató kockázatok" és a márciusi Inflációs jelentéstől tették függővé a döntést - kommentált Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője.

Rövid távon az infláció számottevően elmaradhat a 3 százalékos inflációs céltól, főként a nyersanyagárak jelentős csökkenése, az alacsony élelmiszer és iparcikkárak és a gyenge külső keresleti környezet miatt.

A kamatpálya szempontjából meghatározó az első Fed-kamatemelés időpontja, amely a legutóbbi Fed-ülés után távolabbra került. Az európai hozamok az ECB megkezdett mennyiségi enyhítési ciklusa következtében tovább csökkennek, ezen a görög izgalmak sem változtatnak jelentősen. Magyarország múlt heti S&P-felminősítése valószínűleg nem játszik fontos szerepet ebben a kérdésben, mivel az ország nem került befektetésre ajánlott kategóriába. Az elemző a mai döntést egy rövidebb sorozat első lépéseként értelmezi. A vágás több, kisebb csökkentés után 1,6 százalékos minimumszinten állhat.

Bebesy Dániel Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a kamatcsökkentés nem okozott meglepetést a piacokon, hisz a jegybank kommunikációjával folyamatosan készítette fel a piaci szereplőket a márciusi kamatcsökkentésre. A vágás mértéke megegyezett a várakozásokkal. A 15 bázispontos csökkentés agresszívebb, mint a 2014 első felét jellemző óvatosabb enyhítés, azonban elmarad a sztenderd 25 bázispontos lépésköztől, így óvatosságot is üzen a piacoknak.

A külső környezet a múlt heti FED döntést követően ismét támogatóvá vált, a feltörekvő piacokon az elmúlt hetekben tapasztalt idegeskedés után jelentősebb korrekciót láthatunk. Az eurózónás kamatok az ECB kötvény vásárlások megkezdésével a februári szintek alatt vannak, egyre több jegybank folyamodik a mínuszos irányadó rátához Európában. A forint az euróval szemben kifejezetten erős, és a múlt heti felminősítés is nagyobb biztonságot ad.  Jelenleg a piac a mai döntéssel együtt 40-50 bázispont kamatcsökkentést áraz az elkövetkező három hónapra - írta Bebesy Dániel.