Mióta 2013-ban Matolcsy György lett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, nem fordult elő, hogy az MNB működése veszteséges lett volna, sőt évről évre komoly nyereséget könyvelt el a jegybank. 2021-ben azonban ennek a sorozatnak is vége szakadt, az MNB veszteséges - írja az mfor.hu, amely kiszúrta, hogy a jegybankelnök Magyar Nemzetben megjelent legutóbbi cikkében írt erről a költségvetés helyzete mellett.

Akkor úgy fogalmazott: "az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait”

Matolcsy 2013 márciusában vette át az MNB irányítását, azóta pedig a jegybank 2020-ig minden évet nyereséggel zárt. Így különös mérföldkő a 2021-es adat. De egyébként is kirívó, hogy bukott volna az MNB: az elmúlt 21 évben összesen 7 alkalommal jelentett veszteséget a jegybank. Utoljára 2012-ben, 39,8 milliárdot, ami jelentősen elmarad a cikkben Matolcsy György által előrevetített több százmilliárd forintos mínuszhoz képest.

Hagyományosan a jegybank nyereségét a magyar államkasszának fizeti, így volt ez az elmúlt években, amikor a portál szerint jelentős osztalékokat fizetett a költségvetésbe, 2019-ben és 2020-ban 254-255 milliárdot. Viszont, ha mínuszba fordul az MNB, akkor azt a költségvetésnek kell kipótolnia.

Az államháztartás viszont jelentős hiányt halmozott fel az elmúlt évben: 2021-ben a központi alrendszer 5101,5 milliárd forintos mínusszal zárt.

A tavalyi bukás azért is érdekes, mert a járvány első évében mértnél, a 2020-asnál nagyobb árfolyamnyereséget csak 2014-ben ért el a jegybank, akkor viszont brutális, 511 milliárd forintos mértékűt, ami muníciót adott az alapítványai gründolására.