Idén hetedik alkalommal lehet jelölteket állítani a Magyarország Legszebb Birtoka díjra, amelynek ezúttal is Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a fővédnöke.

Hét kategóriában gyűjtik a jelölteket, mindenekelőtt azokat, akik szakmai tevékenységük alapján méltók arra, hogy a szép birtokokat megtekintse a zsűri is – írja az Agrotrend.

2023-ban is úgy fog működni a rendszer, hogy minden kategóriában két-két úgynevezett előgyőztest hirdetnek: hozzájuk személyesen látogatnak el a zsűri tagjai, majd a kettő közül kiválasztják a végső nyertest. Utána dől el, hogy a hét birtokból kié lesz a fődíj: az átadó gálára a tervek szerint szeptember elején fog sor kerülni.

A hetven tagú szakmai testületben az agrárvilág meghatározó tagjai vesznek részt, akik valóban tisztában vannak azzal, hogy mi a szép birtok. Ráadásul az elmúlt hat év nem merítette ki a teljes készletet, tehát vannak szép számmal új pályázók a címre

– jelentette Mátrai Zoltán ötletgazda, az Agrotrend Cégcsoport vezetője.

Mátrai Zoltán elárulta: számos kritériumot figyelembe vesznek a Magyarország Legszebb Birtoka cím odaítéléskor. Az állattartó telepeknél ilyen például a tisztaság, a növénytermesztésnél pedig a zöld környezet, továbbá a külterületi utak állapota.

Május végéig fogadják a jelölteket, utána kezdődik a zsűrizés.