Szijjártó Péter közölte, hogy a Sangsin Hungary Kft. 10,5 milliárd forintból bővíti a jászberényi üzemét. A kormány 3,15 milliárd forinttal támogatja a befektetést. A tárcavezető szerint a támogatás sokszorosan megtérül, ráadásul 150 munkahely létrejöttéhez is hozzájárul Jászberényben.

A beruházás - mint fogalmazott - azért is fontos, mert egyre biztosabbnak látszik, hogy az elektromos közlekedés a válság utáni korszak egyik húzóágazata lesz. Magyarországnak készülnie kell arra, hogy az erőviszonyok világszerte átalakulnak, az államok versenyében pedig azok lesznek sikeresek, amelyek a felemelkedő iparágakban vezető szerephez jutnak. Szijjártó Péter ezzel indokolta, hogy a kormány a hagyományos autók mellett az elektromos járművekhez kapcsolódó termelést is jelentős támogatásokkal ösztönzi.

A Sangsin gyárbővítése, az elmúlt 5 évre visszatekintve, a 30. ilyen beruházás belföldön, és nem az első, amely Dél-Koreából érkezett. Jelentős részben a távol-keleti országnak köszönhető tehát, hogy Magyarország a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója lett - hangsúlyozta.

A miniszter üdvözölte azt is, hogy a két ország kereskedelmi forgalma a válság ellenére 24 százalékkal nőtt 2020-ban, a gazdasági kapcsolatok pedig várhatóan tovább bővülnek. Magyarország számos beruházásért versenyez jelenleg is, és ezek több mint háromnegyedét koreai vállalatok tervezik - idézi az MTI.

A Sangsin magyarországi ügyvezető igazgatója elismeréssel szólt a beruházási feltételekről, hozzátéve, hogy ajánlani fogják Magyarországot más koreai vállalatoknak is. Cho Beom Hee kiemelte a képzett munkaerőt, és a kedvező földrajzi elhelyezkedést, amely megkönnyíti a bekapcsolódást az európai autóiparba. A Sangsin elkötelezettségét jelzi, hogy válságos időben bővíti a gyártási és a tárolási kapacitását Jászberényben - tette hozzá.