Magyar kormányzati politikusok korábbi nyilatkozatai alapján a tanácskozás várható legfontosabb kérdése az illegális határátlépés és a határzár lesz, de várhatóan szóba kerül a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítése is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön azt hangoztatta, hogy a szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy ez így is maradjon.

A közös kormányülés után - a magyar kormányzati honlapon elérhető tájékoztatás szerint - Orbán Viktor magyar és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök megállapodást ír alá, majd sajtótájékoztatót tart az Országházban.

Délutánra a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. magyar-szerb üzleti fórumot szervezett, amelyen Orbán Viktor is beszédet mond.

Egy évvel ezelőtt, ugyancsak július 1-jén Belgrádban tartottak magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót, amelyen több kétoldalú megállapodást is aláírtak. Orbán Viktor kormányfő akkor tárgyalt Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnökkel és Aleksandar Vucic miniszterelnökkel. A magyar kormányfő Tomislav Nikoliccsal megnyitotta a Belgrádi Magyar Intézetet.