KSH reggeli adataiból az derül ki, hogy közel 3,2 milliárd euróval javult külkereskedelmi termékforgalom éves mérlege, mivel az export értéke euróban kalkulálva csak 3,8 százalékkal esett vissza, az import pedig 24,7 százalékkal.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője az Indexnek azt mondta, 1,718 milliárd eurós többlet alakult ki a novemberi külkereskedelmi termékforgalomban, ami minden korábbi rekordot felülmúlt.

Meglátása szerint az import visszaesésében jelentős szerepe lehetett az energiaárak, a fogyasztás és a beruházások mérséklődésének. Ugyanakkor a mérleg javulása miatt elképzelhető, hogy a 0,8 százalékra mérséklődött, a GDP a 2022-es 8,3 százalékos hiánya pedig eltűnhetett.

A hír hallatára a 380,5 forintos szintről még tovább erősödött a magyar fizetőeszköz, alig egy óra leforgása alatt háromhetes csúcsra ért, 379,4 forintba került egy euró.

KSH: tavaly megszaladtak a kormányzati kiadások

A kormányzati szektor egyenlege a tavalyi első három negyedévben kedvezőtlenebb, a harmadik negyedévben kedvezőbb lett az azt megelőző év hasonló időszakához képest.
Bővebben--->