Arra kéri a Diákok a tanárokért Facebook csoport a tanulókat, hogy szeptember 1-én kockás ingbe menjenek az iskolai tanévnyitókra.

A diákcsoport ezzel a szolidaritási akcióval szeretnék kifejezni azt, hogy egyetértenek a tanárok követeléseivel. A mozgalom egyébként szeptember 2-án pénteken tüntetést szervez a Szent István Bazilikánál.

Mint írják: aki megteheti, jelenjen meg kockás ingben az tanévnyitón, készítsenek egy közös kockás inges képet és küldjék el nekik vagy posztolják ki #kockasingbenazevnyiton hashtaggel.

Évi 14 százalékos emelés jöhet?

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdán találkozott Maruzsa Zoltánnal, a közoktatásért felelős államtitkárral. A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón elmondták: egy teljesen felkészületlen, ajánlat nélküli tárgyaló partnerrel találkoztak.

A munkabeszüntetések, ilyen körülmények között, mindenképpen folytatódnak ősztől. A kormány azt közölte a szakszervezetekkel, hogy nagyon várják, mi lesz az Európai Bizottság válasza a magyar javaslatokra, augusztus végére ígértek nekik választ.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az EFOP+ keretén belül szeretnének 400 milliárd forintnak megfelelő összeget igényelni az oktatás céljaira, ami az euró árfolyama miatt akár több is lehet..

A 2028-ig tartó konvergenciaprogramban a kormány azt a vállalást tette, hogy addigra a diplomás átlagbér 80 százalékát éri majd el a pedagógusok fizetése, így aztán 2028-ig 112 százalékos kumulált béremelésre kerülhet sor, amit úgy számolnának, hogy a pótlékok is belekerülnének a számításba.

Ez pedig a pedagógusok szerint új fejlemény, hiszen ha az illetmény pótlék nélküli részét, azaz az alapilletményt emelnék meg, akkor valószínűleg nem sikerülne elérni a 2028-as célt.

 

Kétségtelenül csodásan hangzik a pedagógusok szerint a 2028-as 112 százalékos emelés, csak hogy a szakszervezetek számításai szerint ez mindösszesen évente 14 százalékos béremelést jelentene.

Mint írják, a 14 százalékos emelés lényegesen kevesebb, mint az általuk követelt 45 százalék.

Ráadásul, mint kiderül, a kormány már az idei emelést le is tudta, az első 14 százalék majd jövőre érkezne a tanárok számlájára. A szakszervezetek szerint a kormány végtelenül cinikus, hogy a száguldó infláció, a brutális árdrágulás mellett sem hajlandó emelni az oktatási béreket, holott az infláció és a drágulás konkrét profitot hoz az államnak, akár a 27 százalékos áfa bevétel növekedésére, vagy a kormányzati kötelezettségek elinflálódására gondolunk.

Szeptembertől jöhet a munkabeszüntetés

A tanárok képviselői és a kormány augusztus 30-án ismét egyeztetnek egymással. A szakszervezetek azt kérik a pedagógusoktól, hogy kezdjék el előkészíteni a munkabeszüntetést, hiszen ha a kormány a hónap végén nem áll elő értékelhető ajánlattal, akkor a szakszervezetek lépéseket tesznek a munkabeszüntetések folytatására.