Miközben számos gazdaságot sújt az orosz invázió hatása, néhány ország hasznot húz az orosz migránsokból, valamint a velük együtt beáramló vagyonból – közölte a CNBC.

A jelentések szerint idén legalább 112 000 orosz vándorolt Grúziába. Az első, közel 43 000 fős hullám Oroszország február 24-i ukrajnai invázióját követően érkezett az országba, míg a második hullám Vlagyimir Putyin szeptemberi katonai mozgósítási akciója után települt át. Grúziába a kivándorló oroszok közel 24 százaléka érkezett, míg Törökországba 24,9 százalék, Örményországba 15,1 százalék, míg a többi, meg nem nevezett országokban a kivándorlók 19 százaléka talált menedéket.

Komoly adatot közölt az IMF

A beáramlás óriási hatással volt Grúzia gazdaságára, illetve és a grúz larira, amely idén eddig 15 százalékkal drágult az amerikai dollárral szemben. A Nemzetközi Valutaalap 2022-re 10 százalékos növekedést vár Grúzia gazdaságában az áprilisi 3 százalékkal szemben. (Törökország gazdasága 5 százalékkal növekedhet idén, míg Örményországé 11 százalékkal).

Február és október között az oroszok 1,412 milliárd dollárt utaltak grúz számlákra, ez több mint négyszerese a 2021-es év azonos időszakában átutalt 314 millió dollárnak – közölte a Grúz Nemzeti Bank. Eközben az oroszok szeptemberig több mint 45 000 bankszámlát nyitottak Grúziában, csaknem megduplázva az orosz tulajdonban lévő számlák számát.

Az erőteljes bevándorlás egyik leglátványosabb hatása a lakáspiacot érinti.

A grúz TBC bank szerint szeptemberben a fővárosban, Tbilisziben az ingatlanárak 20 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók pedig 30 százalékkal nőttek. A bérleti díjak 74 százalékkal emelkedtek az év során.