Az utóbbi időszakban egymást érik a farkasos támadások a nógrádi térségben – derült ki Földi Gyula, a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja szavaiból, akit a Népszava idéz. A juhtartók szerint a farkasok egyre beljebb merészkednek az országba, és már teljes családok élnek nálunk kölykökkel együtt.

A legújabb támadás azért aggasztó, mert ezúttal nemcsak felnőtt farkasok portyázhattak, a harapásnyomokból és egyéb jelekből úgy vélik, a kölykökkel karöltve támadtak. A tenyésztők azt mondják, tudomásul veszik, hogy a farkas fokozottan védett állat, bántani, elriasztani, megzavarni tilos, aki ilyet tesz, az súlyos büntetést kockáztat. Ugyanakkor azt kérik, hogy valaki az ő szempontjaikat is értse meg.

A legtöbb állattartó ugyan a saját területén kiépítette azt a villanypásztor-rendszert, amely a kisebb ragadozóktól és a kutyáktól segít megvédeni a nyájat, ám ez a fajta kerítés a farkasokat nem képest távol tartani. Így – nyugat-európai mintára – az lenne helyénvaló, ha a veszélyeztetett területeken az állam támogatná egy erősebb villanypásztor-rendszer megépítésének pluszköltségeit.

Jelenleg a Bükki Nemzeti Parknak (BNP) van programja, amelynek keretében öt hektár bekerítésére igényelhetnek támogatást az állattartók, de a juhászok szerint ez legfeljebb jelképes segítség, mert legtöbbjüknek 50-100 hektáros legelőik vannak. A nemzeti park másik programja a nyájat őrző kuvaszok visszatelepítése: a tenyésztőtől gyakorlatilag ingyen kapják meg a juhászatok ezeket a fajta nagy testű, őrző-védő kutyákat.

A juhászok szerint azonban ez sem igazi megoldás, mert ma már mások a farkasok, mint 200 évvel ezelőtt: nem félnek sem az embertől, sem a kutyától, hisz az utóbbi évtizedekben háborítatlanul élhettek, míg korábban tűzzel-vassal irtották őket. A kuvaszok pedig inkább divatkutyák lettek, kevesen élnek közülük tanyán vagy épp nyáj mellett.