A magánpénztárak államosításáról nem sokkal hatalomra kerülése után 2010 őszén döntött a kormány, hogy nyugdíjpénztárak mintegy 3000 milliárdos vagyonának einstandolásával hozza egyenesben a 2010-2011-es költségvetéseket. Minderre azután került sor, hogy jelentős adóbevételekről mondott le a kormány részint a családi adókedvezmény bevezetésével, az egykulcsos szja-val, illetve a társasági adó csökkentésével.

Mint ismert, ezek az adóintézkedések nem hoztak meg a várt gazdasági fordulatot, a magyar gazdaság azóta recesszióba süllyed. A nyugdíjpénzek kisebb része (495 milliárd forint) a folyó hiány eltüntetésre szolgált, 1400 milliárd forint jutott az államadósság csökkentésére - ez derül ki a kormány által készített jelentésből. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyon állami beszámolójából az is kiderült, hogy a vagyonkezelési veszteség 18 milliárd forintra rúgott. Vagyis a beszámoló szerin az alap még mindig jelentős vagyonnal rendelkezik. Az ÁKK Zrt. honlapján található kimutatás szerint az alap vagyonának értéke június végén 654,7 milliárd forint volt.

Az alap jelenleg is rendelkezik vagyonnal, részint az eladhatatlan részesedések, de az újabb átlépési akciók miatt további eszközökhöz is jutott az állam. Az államkötvények esete egyszerű - azokat az államadósság-kezelő bevonja, így automatikusan csökken az államadósság. Lázár János egy csütörtökön benyújtott törvénymódosításban arra tesz javaslatot, hogy a jövőben a vagyont az állami vagyonkezelő, az MNV Zrt. viszi tovább.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető államtitkár indoklása szerint "a javaslat megteremti a lehetőségét, hogy az Alap egyes eszközeit az MNV részére térítésmentesen átadhassa. Az MNV az adott eszköz akár közvetlen, akár közvetett módon történő értékesítéséből befolyó pénzt államadósság-csökkentésre kell, hogy fordítsa.