Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos – írja közleményében a Katasztrófavédelem. A szélsőséges időjárás az idősek körében szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, és érzékenyen reagálhatnak a hőségre a gyógyszereket szedő betegek is. A gyerekek és a fizikai munkát végzők szintén veszélyeztetettnek számítanak.

A hőségriadó napjain délelőtt 11 és délután 15 óra között kerüljük a fizikai munkát, tartózkodjunk hűvös helyen és zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel! A strandolók is vonuljanak árnyékba kritikus időszakban, használjanak magas faktorszámú napvédő krémet és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – javasolja a Katasztrófavédelem.

Az autóval közlekedőknek azt tanácsolják, fokozott óvatossággal közlekedjenek, és vigyenek magukkal elegendő folyadékot, a gyerekeket, háziállatokat pedig semmiképpen ne hagyják az autóban.

Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban: egymást érik az esetenként több száz hektáros tüzek Magyarországon. A Katasztrófavédelem ezért azt kéri, senki ne gyújtson tüzet az erdőkben és kétszáz méteres körzetükben, és aki a kertben grillezik, bográcsozik, az se hagyja azt őrizetlenül.