A szeptemberi gyógyszerforgalmi rekordot a koronavírus negyedik hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem fűthette. A vényköteles, támogatott gyógyszerek felhalmozása októberben is jelentősen megdobta a forgalmat, a szeptemberihez képest ugyan 0,4 százalékkal csökkent, az előző évhez képest viszont csaknem 4 százalékkal bővült. Az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020. január óta.

A korábbi évek statisztikáit elemezve a gyógyszerforgalmat a gyógyszerek kiváltásának ciklusai alakítják. Ezek alapján joggal számíthattunk visszaesésre a rekord szeptemberi adat után. Az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság októberben is folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását. Az adatok alapján a következő hónapra nézve már nem várható jelentős növekedés.

– értékeli az aktuális folyamatokat Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője.

Októberben 16,7 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázis miatt kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt az eladások volumene

A 2021 szeptemberéhez mérten a gyógyszerdoboz eladások 0,8 százalékkal lassultak. Azonban nem minden gyógyszerből adtak el kisebb volumenben a magyar gyógyszertárak az előző hónaphoz képest.

A szeptemberi influenzaszezon októberben tovább fokozódott, több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, amely nagyságrendileg 50 ezer dobozzal több mint a szeptemberi mennyiség.

Az influenza szezon a támogatott, vényköteles vitaminok őszi eladásaiban is megjelenik. A magyar gyógyszertárak októberben csaknem 440 millió forintos értékben forgalmaztak vitaminokat.

A kiváltott vitaminok több mint 90 százaléka az őszi-téli időszakban elengedhetetlen D-vitamin, 6 százaléka C-vitamin, a maradék pedig B-, E-, illetve A-vitamin volt - írta elemzésében a Hiflylabs.

Az adatok szerint a tavalyi koronavírus-veszély nagyobb mértékben megdobta a vitaminfogyasztást a lakossági körben, mint idén ősszel. A támogatott vényköteles vitaminforgalom jelentős mértékben, csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Budapesten és Pest megyében nőtt legjobban a forgalom

A megyei folyamatokat figyelembe véve az előző évhez képest csaknem minden megye forgalma növekedett. Csak Heves megye (-0,9 százalék) és a dunántúli Somogy megye (-0,8 százalék) forgalma csökkent az előző évhez képest.

Ezekben a megyékben a gyógyszerkosárban nagy súlyt képviselő gyógyszerek teljesítettek gyengén, mint például a kemoterápiás szerek. Érdemes kiemelni a legnagyobb mértékben bővülő megyéket, a fővárost (7,6 százalék) és Pest megyét (5,4 százalék).

Egyfelől a tavalyi évben az októberi hónap a koronavírus 2. hullámának idejére esett, amikor kijárási tilalmat vezetett be. Emiatt az ingázó dolgozók rendszerint nem a fővárosban, hanem a lakóhelyhez közeli, agglomerációs patikában válthatták ki gyógyszereiket.

A támogatott vényköteles gyógyszerek legfrissebb eladási adatai szerint csaknem 750 millió forint forgalomtól eshettek el a budapesti patikák.

Elmaradt az influenzajárvány tavaly

Másfelől pedig a kijárási korlátozások hatásaként 2020 őszén elmaradt az influenzajárvány, amely miatt a patikák nem tudták eladni az antibiotikum készleteiket. Így a tavalyi évi bázist tovább gyengítette, hogy a beszerzett antibiotikumok forgalmazására nem került sor, mivel nem alakult ki jelentős náthás, megfázásos járvány Magyarországon.

Fordított a kép a szeptemberi rekordadatokhoz mérve. A legtöbb megye forgalma csökkent az előző hónaphoz képest, azonban 5 megye növekedni tudott, legnagyobb mértékben a tolna megyei patikáké.  A legnagyobb súlyban a daganatellenes szerek járultak hozzá az eladásokhoz.

Kapkodjuk az antibiotikumokat

Csaknem minden gyógyszercsoportban csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest. A legfeltűnőbb eredményt ismét az antibiotikumokat tartalmazó szisztémás fertőzésellenes szerek érték el. Az antibiotikumokat tartalmazó csoport a rekord szeptemberi hónaphoz képest 4,5; az előző évhez képest pedig 34,6 százalékkal bővült.

A központi idegrendszerre ható gyógyszerek  forgalma mind az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent. A központi idegrendszer csoportban az antipszichotikumok szerei lassultak a legnagyobb mértékben. Ezeket a gyógyszereket a pszichotikus zavarok kezelésén kívül, használják még a bipoláris zavar, a demencia, illetve a depresszió kezelésére is. Az elemzés szerint az adatok azt mutatják, a lakosság hozzászokhatott a koronavírus okozta mentális kihívásokhoz, ugyanis a gyógyszercsoport termékei csökkenő trendet mutatnak.