2020 óta, a koronavírus-járvány kitörésének évében küldött először levelet Orbán Viktor miniszterelnök az érettségizőknek, és a diplomázóknak is, mindkét esetben az okirat mellé kapják meg a gratuláló levelet a fiatalok.

Kép: Napi.hu

 

Az idei levélben azt írja:

Az érettségi bizonyítvány megszerzése, nem csak az iskolai tanulmányok befejezését jelenti, hanem a felnőtt élet kezdetét is. Döntsön bárhogy, továbbtanul vagy dolgozik, Magyarország számít önre, mert mindannyian fontos évtized előtt állunk

 – ezzel zárja gratuláló levelét a miniszterelnök.

Nem csak a diákok ballagtak el...

Egy normális országban nem lenne feltűnő, hogy a miniszterelnök gratulál az érettségizőknek, a diplomázóknak - válaszolta a Napi.hu-nak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

A PSZ szerint az érettségi vizsgákon nyújtott teljesítmény valóban elismerésre méltó, különösen úgy, hogy az idén érettségizőknek a világjárvány okozta digitális oktatással is meg kellett küzdeniük. Ráadásul sok diáknak nem volt szaktanára covid nélkül sem, így a szülőknek nagyon sok pénzt kellett fizetniük a különórákért - válaszolta az alelnök.

Felhívta a figyelmet arra: tele van a sajtó a középiskolákból elballagók fotóival. Ezúttal nem a diákokról van szó, hanem az „elballagó” pedagógusokról, akiknek végképp elegük lett az oktatásban uralkodó káoszból, amelyet a kormány saját maga gerjesztett, de megoldásként csak a státusztörvény-javaslatra futotta tőle. Ez viszont azokat is távozásra ösztönöz, akik eddig csak fontolgatták a pályaelhagyást.

Vajon Orbán Viktor gondol-e azokra a most ballagó óvodásokra, akik szeptembertől tanító nélkül kezdik meg az iskolát? Ők eljuthatnak az érettségiig vagy egész életükre funkcionális analfabéták lesznek? S akik ma érettségiznek, eljutnak vajon a diplomáig? Gosztonyi Gábor további kérdésként fogalmazta meg, hogy vajon a kormányfő biztos-e abban, hogy a diplomás fiatalok Magyarországon maradnak-e?

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a Magyar Tudományos Akadémiától az Európai Unióig mindenki látja, hogy az oktatás miatt veszélyben van a fiatalok jövője. A PSZ mihamarabbi megoldást sürget, a státusztörvény-tervezete miatt.

Az Origónak Nyitrai Zsolt a miniszterelnöki főtanácsadó azt mondta: mostanra hagyománnyá vált ez a levélküldés, mivel Orbán Viktor ezzel a figyelem gesztusát adja meg a tanulóknak és a nagybetűs életbe kilépőknek – tette hozzá. Nyitrai Zsolt azt mondta: több mint 70 ezren érettségiztek idén, míg nagyjából 50-55 ezren tettek sikeres államvizsgát, és ezzel szereztek diplomát.