Bő 2 ponttal emelkedett decemberhez képest a GKI konjunktúra index, ami utoljára 2022 júliusában volt ilyen magas.

Ez közel kétéves csúcsot jelent, a lakosság az elmúlt és a következő egy évre vonatkozó pénzügyi kilátását is erősen javulónak értékelte.

Ugyanakkor az üzleti világ hangulata nem javult, sőt, a GKI üzleti bizalmi index 1 ponttal, hibahatáron belül csökkent.

Az első hónapban egyedül az ipar esett vissza 2 ponttal, a másik három szektorban lényegében nem változtak a cégek kilátásai. A teljes rendelésállomány megítélése alig mozdult el, kissé nőtt a saját termelésű készletek szintje, romlottak ugyanakkor a következő három hónapban várható termelési kilátások.

Jelentősen javult a rendelésállomány megítélése az építőiparban, az óvatosabbá vált foglalkoztatási várakozások mellett. Szintén javult az elégedettség a kereskedelemben is, az előző három hónap üzletmenetével kapcsolatosan.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága csak hibahatáron belül romlott januárban, arányaiban pedig nincs különbség azon vállalkozások között, melyek a létszám csökkentését illetve annak bővítését tervezik.

A decemberi markáns erősödés után az idei év első hónapjában tovább emelkedtek az üzleti szféra összesített áremelési tervei, ugyanakkor némileg csökkentek a kereskedelemben. Kiszámíthatóbbá vált a gazdálkodási környezet, így ez a mutató féléves csúcsra emelkedett.

A magyar gazdaság várható helyzetével kapcsolatosan továbbra javultak a kilátások, csaknem kétéves rekordot értek el, ugyanakkor még mindig többségben vannak a pesszimisták az optimistákkal szemben.

Véget érhetett az inflációs rémálom, bizakodva tekintenek előre a magyarok

A Bloomberg becslése szerint decemberben 5,9 százalékra csökkenhetett a magyar infláció. A GKI fogyasztói bizalmi indexe közel kétéves csúcsára emelkedett.