A GKI konjunktúraindexe 3 ponttal csökkent januárhoz képest, a cégek foglalkoztatási szándéka nem változott érdemben, áremelési terveik enyhültek – áll a közleményben. A kutatás szerint az üzleti szektor hangulata (GKI üzleti bizalmi index) hibahatáron belül csökkent, az idei második hónapban az iparban és az építőiparban következett be érezhető negatív változás (2, illetve 4 pontos esés), viszont a kereskedelemben és az üzleti szolgáltatók esetében derűsebb lett a kép (4, illetve másfél pontos emelkedés).

Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése a januárinál kisebb elégedettséget tükröz, s a következő három hónapban várható termelési kilátás is valamelyest romlott, miközben a saját termelésű készletek szintje alig változott:

  • az építőiparban a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások is negatív irányba változtak,
  • a kereskedelemben nőtt az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség, apadtak a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések megítélése is javult 

– írja a GKI.

A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése érezhetően romlott, de a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás lényegesen javult januárhoz képest, miközben a foglalkoztatási tervek alig változtak. Ez az egyetlen igazán optimista ágazat – állapította meg a kutatás.

 

Megtakarításaikat élik fel a magyarok, hogy fizetni tudják a törlesztőt
20 éves rekordot döntött a lakossági hitelállomány, a 2023-as utolsó negyedévben 86 milliárd forintos volt a bővülés. Év végén kevesebb hitelt, de annál több más tartozást gyűjtöttünk össze. Bár javult a helyzet, még mindig sokan küzdenek a kölcsön visszafizetésével, közülük a legtöbben a félretett pénzüket használják fel. Itt vannak a részletek >>>