A MEKH a nemzetközi és hazai földgázpiacon az elmúlt időszakban kialakult kirívóan magas földgázárak következtében felülvizsgálta a gáznapi kiegyensúlyozó földgázár kialakulásában fontos szerepet játszó kismértékű korrekció mértékét - írták a közleményükben.

Horváth Péter, a hivatal elnöke azt közölte, hogy “a földgázkereskedők pénzügyi stabilitásának védelme és kockázataik, piaci biztosítékaik további emelkedésének mérséklése érdekében” a korábbi hat százalékos korrekciós értéket lefelezte a hivatal, így az november 1-től három százalékra csökkent.

Azt, hogy ez mennyiben tudja segíteni a gázpiacon akár megtöbbszöröződött árakat, nem ismert, az Energiahivatal mindenesetre egyelőre ennyit tudott az ügyben bejelenteni. Horváth Péter a döntéssel kapcsolatban fontosnak tartotta még elmondani, hogy „a hivatal a kismértékű korrekció mértékének piaci hatását továbbra is figyelemmel kíséri, valamint folyamatosan értékeli a földgázpiac-kereskedelmi adatokat, és amennyiben szükséges, újból megváltoztatja a kismértékű korrekció mértékét”.