A drágulás egész Európában visszafogja a keresletet Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint.

Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is

– mondta az idei fagylaltszezonról Erdélyi Dóra az Inforádiónak.

Már alig akad cukrászda, amelyik fagylaltot készít

Már egyáltalán nem biztos, hogy megéri helyben a fagylaltkészítés, annyira nem téríti meg annak költségeit a bevétel. Önerőből nem térül meg a fagylaltkészítés, vagy csak nagyon nehezen, ezért inkább külső forrásra támaszkodik a legtöbb cukrászda. Bővebben>>>

A megfizethetetlen lenne a reális

Tavaly egy gombóc fagylalt átlagban 400-450 forintba került, míg idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke előrejelezte, hogy az energia- és alapanyagárak drágulása miatt 10-15 százalékos áremelkedés várható a szezonban.

Nagyjából 440-520 forint között lehet egy gombóc ára az idén.

Erdélyi Dóra szerint a cukrászok az alapanyagok, az energia drágulását nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a kereslet várható visszaesése miatt. A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan drasztikusan megemelnék az árát, amit a drágulás megkövetelne.

Mindez a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését, melyek a munkaerőhiány kockázatával is szembesülnek.

Korábban egy euró volt egy gombóc

2018-ban egy felmérésben a fagylalt árát vetették össze néhány európai városban.

  • A legdrágább a koppenhágai fagylalt volt 3,8 euróval. 
  • Berlinben és Bécsben átlagosan 1,4 és 1,5 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára.
  • Magyarországon 320 forint volt egy gombóc, mely az akkori árfolyamon nagyjából egy eurót ért.

Ezzel az árral európai viszonylatban olcsónak számított a magyar fagylalt.

Magyarországon idén 10-15 százalék körüli emelést várnak, de Európában is drágulhat, mivel az alapanyagárak az Európai Unióban is jelentősen emelkedtek egy év alatt.

A februári inflációs adatok 10-60 százalék közötti áremelkedéseket mutattak. A kereslet visszaesésének visszafogó hatása Európa-szerte érzékelhető, tehát az unióban sem lehet olyan mértékben emelni a fagylalt árát, mint ahogy azt az alapanyagárak drágulása megkövetelné.