Az energiaválság és az infláció egyszerre sújtotta a vendéglátóipart, ami elől a cukrászdák sem menekülhettek. Helyben fagylaltot készíteni olyan költséges vállalkozás, hogy sokan inkább a külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltárulást választják.
2023-ra az a helyzet áll fenn, hogy a fagylaltkészítés önerőből rendkívül nehezen megtérülő befektetés lett, és a legtöbb cukrászda számára fenntarthatatlan – írja a Világgazdaság. Becslések szerint nagy tételben a fagylaltgyártás nagyságrendileg ötezer kilogramm, azaz megközelítőleg 125 ezer gombóc értékesített mennyiségnél válik nullás elszámolásúvá.
Drága a gyártás és az üzem
Az országszerte közel 200 partnerrel büszkélkedő Manna Ice – Isteni finom! fagylaltok értékesítési vezetője, Tuza Gyula szerint a cukrászdák helyzetét nehezíti, hogy sokan nem veszik figyelembe a fagylaltgyártás esetén fellépő költségeket, ahol nemcsak egy bolti eladói területet és egy háttértárolót kell kialakítani, hanem a gyártáshoz szükséges üzemrészt is.
Ebben az üzemben meg kell felelni a hatályos élelmiszer-biztonsági jogszabályoknak. Minőségbiztosítási rendszert kell kialakítani, a gyártott termékek nyomon követhetőséget biztosítva az esetleges reklamációk kivizsgálásához. Emellett komoly kiadást jelentenek a mindennapi működtetéshez szükséges megfelelő végzettségű dolgozók bér- és járulékköltségei, amik a szezonális munkavállalás miatt magasabbak, mint akinek egész éves munkát tudnak biztosítani a cégek
– mondta Tuza Gyula.
Ezért magas az anyagi kockázat
Az alapanyagok készletezése és a késztermékek tárolása is beruházást igényel. Ehhez jönnek az egekbe szökő rezsiárak, valamint az, hogy folyamatos innováció szükséges mind a termékek, mind a géppark tekintetében annak érdekében, hogy ne veszítsék el a cukrászdák, az egyedi fagylaltgyártók a vásárlóikat.
A fagylalt manufakturális gyártásánál magas az anyagi megtérülés kockázata.
- Egyre több cukrászda ismeri fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel tudnak javítani.
- A vásárlók is egyre tudatosabbak, a fagylalt drágulásával joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
A mai fagyiknál a minimum, hogy tartalmazzanak valódi gyümölcsöket, csokoládét vagy egyéb textúrákat, és nem mellékes, hogy egyre szélesebb réteg keresi a hozzáadott cukrot, laktózt vagy glutént nem tartalmazó termékeket. Ezek gyártása pedig szakképzett munkaerőt, felkészült üzemet kíván meg.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Ha nem elég a nyugdíj, akkor lejjebb kell adni a minőséget – Videóriport
Tragédia az orosz hadiiparban: életüket vesztették egy gyár vezetői
Új város lett a dollármilliomosok kedvenc helye, meg fog lepődni
Hónapok óta nincs mozgólépcső Budapest egyik legforgalmasabb pontján
Hobbiból bütyköli az autót az udvarán? Börtön is lehet belőle!
Látványos fotókon, ahogy Trump fényűző báltermet szuszakol a félig ledózerolt Fehér Házba
Lefoglalt orosz eszközök: a tét nagy, de hova álljanak a belgák?
Megrázó percek: földrengés után cunamiriadót rendeltek el
Nem volt szabotázs? Hernádi Zsolt elárulta, mi okozhatta a tüzet a Mol olajfinomítójában