Hosszú előkészület és halogatás után július 31-én, 12.30-kor lekapcsolták az ország felén az analóg földfelszíni sugárzást szolgáló adókat, s helyébe a digitális terjesztés lép. Mind az Antenna Hungária (AH) Zrt., mind pedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) már korábban felkészült erre, s a váltást megelőzően Zsuppán Attila, a NMHH kommunikációs igazgatója azt mondta lapunknak, hogy nem látja akadályát annak, hogy problémamentes legyen az átállás. A hatóság saját forrásból összesen nyolcmilliárd forintot fordít az országos digitális átállásra, ebből finanszírozza a szociálisan rászorulók felmérését, ebből fizetik azokat az eszközöket, illetve azok beszerelését, amelyet a rászóróluknak adnak, s a nyolcmilliárdból finanszírozzák az átállás kommunikációját is. Eddig mintegy 2,5 milliárd forintot fordítottak a digitális átállásra. Zsuppán úgy érzi, hogy  eredményes volt a kommunikációs kampány, naponta ugyanis 5000-6000 hívás érkezett a hatóság call centeréhez ez ügyben. A megfelelő előkészületek, a sikeresnek tartott kommunikációs kampány ellenére előfordulhat, hogy a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan, nálunk is többen későn ébrednek, bár az analóg módon tévézők júniusban és júliusban inzertcsíkot és visszaszámlálót láthattak az m1-en, RTL Klubon és a TV2-n, a leállástól számítva pedig öt napos figyelmeztetés indult el mindhárom csatornán. Zsuppán arra is számít, hogy az átállás után e kör részéről is nagyobb lesz az érdeklődés a digitális szolgáltatásra.

Az átállás a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok, akik eddig a szoba vagy tető antennájukkal csak három televíziós csatorna műsorát foghatták, a későbbikben hetet láthatnak, s ahogyan eddig,  a későbbiekben ezeket az csatornákat is ingyen érhetik el. Ehhez azonban már digitális adás vételére alkalmas televízió készükre lesz szükségük, ha pedig ilyennel nem rendelkeznek, akkor egy jel átalakító berendezést, set-top-boxot kell beszerezniük, ami körülbelül tíz ezer forintért megvásárolható. Az országban mintegy ötszáz ezer olyan háztartás van, ahol kizárólag analóg, földfelszíni vétellel tévéznek, tehát őket érinti a mostani átállás.

A július végi lekapcsolásban érintett, az ország középső területén fekvő 14 megye lakói közül a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) több mint 220 ezer, rászorulónak vélt háztartást keresett fel az igények felmérése érdekében. Közülük 55 ezer háztartás igényelt támogatást. A szociálisan rászorulók felkeresése során jó páran mondták a hatóság szakembereinek, hogy nem tartanak igényt az eszközökre, maguk megoldják az "átállást", vagyis például áttérnek a kábel vagy műholdas műsorterjesztésre.

A hatóság július végéig befejezte az eszközök beszerelését a szociálisan rászorulók otthonába - mondta Zsuppán. Az említett igénylés 94 százalékában kiegészítő eszközre volt szükségük az embereknek, míg 6 százalékban az előfizetési költségeikhez kértek segítséget. Zsuppán azt is elmondta, hogy támogatás az átállást követően, még egy hónapig kérhető, s a hatóság szakemberei is folytatják a szerelést, elegendő eszköz áll rendelkezésre, tehát minden rászorulónak tudnak jelátalakítót biztosítani.

A digitális átállás második üteméig, vagyis október végéig az egész ország területéről összesen mintegy 100 ezer igénylésre számít a hatóság, az ehhez szükséges, háztartásonkénti 20-25 ezer forintos forrás pedig rendelkezésre áll. Szakemberek szerint a második ütem nagyobb kockázatot jelenhet, hisz az október végi lekapcsolás szociálisan érzékenyebb területeket érint.