Akkor lennének elégedettek a szakdolgozók, ha a státuszukkal és a bérükkel kapcsolatban nyáron megfogalmazott 12 pontjukkal kapcsolatban konkrét lépéseket tenne a kormány a közeljövőben – mondja a 24.hu-nak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. A szakdolgozókat érő legnagyobb hátrány a jubileumi jutalmak elmaradása.

Az új egészségügyi szolgálati törvényben ugyanis megváltozott a szolgálati elismerés (azaz a jublieumi jutalom, amit minden közalkalmazott kap egyszeri juttatásként) mértékének számítása. Noha továbbra is 25, 30 és 40, szolgálatban eltöltött év után jár a jutalom, korábban ezekbe az évekbe csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltöttek számítottak bele. Az új szabályozás azonban ide vesz minden, egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, tehát a magánszolgáltatónál vagy akár külföldön ledolgozottakat is.

A számítási módszer megváltozása bár látszólag kedvező, azzal járt, hogy sokan azok közül, akik az új törvény március 1-jei hatálybalépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívüli évek beszámítása miatt átcsúsztak ezen a mérföldkőn, és így nem váltak jogosulttá a jutalomra. Balogh Zoltán becslése szerint több ezer szakdolgozót sújt a jutalmak elmaradása.

Eközben a bérrendezés, azon belül az ügyeleti díjak rendezése is várat magára. A szolgálati jogviszonyban alkalmazott szakdolgozók többségénél bércsökkenést okozott az új munkaszerződés abból adódóan, hogy ügyeleti rendszerben foglalkoztatták őket, és ebben kedvezőtlenebb az új bérszámítás.

Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) tájékoztatása szerint nagyjából 1700 fővel bővült a szakdolgozói állomány – köszönhetően részben annak, hogy munkába álltak a most végzettek –, Balogh Zoltán szerint így is 1300 szakdolgozó hiányzik. Noha a kormány plusz tíz nap szabadságot adott a Covid-ellátásban résztvevőknek, Balogh szerint csak kevesen tudtak élni ezzel, mert nyáron, a harmadik hullám lecsengése után a visszarendeződő ellátásban az elhalasztott műtétek és a visszaáramló betegek miatt óriási volt a hajtás.