"Amint azt tavaly novemberben nyilvánossá tettük, üzleti tevékenységeink és terveink a csoporton belül a szokásos módon zajlanak. Ez magában foglalja a debreceni beruházásunkat is, ahol az építkezés és a berendezések telepítése tervünknek megfelelően folytatódik"

– nyilatkozta James Shih, a Semcorp Csoport globális projektekért felelős alelnöke, aki hozzátette: alig várják, hogy még ebben az évben megkezdhessék a próbatermelést az épülő debreceni akkumulátorgyár

Titokban menekítették volna külföldre a Semcorp-vagyont

A Semcorp cégről a napokban derült ki, hogy két kínai tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában. A milliárdos kínai testvérpárt a kínai hatóságok azzal gyanúsítják, hogy titokban külföldre szerették volna menekíteni jelentős vagyonukat.

Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li még a múlt év végén kerülhetett házi őrizetbe. Az év végi tőkekivonási láz a kaotikus Covid-helyzetre és a szabályozási szigorításokra vezethető vissza, de a Kínai Kommunista Pártban zajló események is aggasztják a cégvezetőket.

A gyanú szerint az üzletember fivérek 1,4 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 520 milliárd forintot csatornázhattak ki a Semcorp Csoportból.

A testvérek és családjaik vagyonát több mint 10 milliárd dollárra, amivel ők számítanak a leggazdagabbnak Jünnan tartományban.

Paul Hsziao-ming Li amerikai állampolgárságú, míg Tony Hsziao-hua Li kínai. A testvérpár a Massachusettsi Egyetemen diplomázott, és az Egyesült Államokban indult el az üzleti karrierjük is. 2010-ben döntöttek úgy, hogy elektromos autókhoz kapcsolódó üzleti tevékenységekkel kezdenek el foglalkozni.

A Semcorppal nagy sikereket értek el, alig tíz év alatt elsők lettek a világon a lítiumion-akkumulátorokban használt elválasztófóliák előállításában.

Külügyminisztérium: minden rendben a debreceni akkumulátor gyárral

A Semcorp még 2020 novemberében jelentette be 183 millió eurós projektjét, és 2021 szeptemberében kezdte meg első Kínán kívüli lítium-ion akkumulátor elválasztófilm-gyártó üzemének építését. A beruházás több mint 440 munkahelyet teremt Debrecenben és környékén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált a Semcorp tulajdonosaival történtekre: a tárca a vállalattól kapott információk alapján úgy tudja, nincs fennakadás a debreceni építkezésben.

Jól példázza a debreceni beruházás jelentőségét, hogy a magyar kormány 13 milliárd vissza nem térítendő támogatást adott a kínai cégnek az akkumulátor gyár felépítéséhez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021-ben a debreceni alapkőletételi ünnepségen arról beszélt, hogy a beruházás a magyar–kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezete.

Helyben pedig azóta is tiltakoznak az akkumulátor gyár felépítése ellen a civilek: a debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolja a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület.