Bár világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően a folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. A legtöbb daganatos megbetegedést Magyarországon diagnosztizálják az Európai Unióban: 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve közel 700-at, és százezer emberből 350 magyar vesztette életét a betegségben.

Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésének köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése a ’70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra, azaz duplájára növekedett. A fejlesztések megállás nélkül zajlanak: jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény - köztük több mint 200 immunonkológiai terápia - áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el.

Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével - hangsúlyozza Holchacker Péter, az idén 30 éves Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM)  igazgatója.

Jelenleg ugyanis több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek közel fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető. Amennyiben ezek is bekerülnének a társadalombiztosítás által támogatott terápiák körébe, sok ezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések, és az általuk nyújtott új esély a gyógyulásra, egy hosszabb, egészségesebb életre - hívja fel a figyelmet az AIPM a  közelgő Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából.

Idén 30. alkalommal rendezik meg április 10-én a Nemzeti Rákellenes Napot, ami minden évben a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, illetve korai felismerésére kívánja felhívni a figyelmet.