Mohos Kristóf, a Portfolio elemzője szerint több tényező is befolyásolja, hogy mennyire lesz tartós az árcsökkenés a benzinkutakon. Az utóbbi napok kétségbeejtő hírei után fellélegzés lehet az autósoknak, hogy a drágulás csak átmeneti riogatás, és jöhet a tartósan alacsonyabb üzemanyagár.

Megint felfele indulnak az árak a benzinkutakon

Szerdától ismét drágul a benzin és a gázolaj ára is. Bővebben>>>

Lehet drágulás is és árcsökkenés is, mindkettőre fel kell készülni

Az elemző szerint nagy bizonytalanság lengi be az olajárakat. Az erről kialakult helyzetet az Inforádióban részletezte:

  • Az év első szűk 6 hónapjában a nyugati benchmark termékek, vagyis a Brent és az amerikai WTI árai jelentős kilengések mentén alakultak.
  • Sőt, az elmúlt napokban egy meglehetősen széles esés bontakozott ki mindkét nyugati olajtípusnál, több mint 15 százalékos mínuszba kerültek.

Az emelkedés irányába lökheti az árakat, és ezt is tette rövid ideig a múlt héten az OPEC olajhatalmak legjelentősebb termelőjének számító Szaúd-Arábia döntése, miszerint július 1-től napi 1 millió hordóval fogják csökkentei a kitermelést – tette hozzá a szakértő, aki szerint az amerikai kamatdöntő ülés bármelyik irányba ható tényező lehet.

Ami a hazai üzemanyagárakra a Brent mellett a forintdollár-árfolyam is hatással van az árakra. A Brent áránál megfigyelhető az „oldalazás”, enyhébb esés, míg a forintnál inkább erősödés felé billen a mérleg, bár kedd reggel elbizonytalanító híreket tudtunk adni róla.