Idén sem nyithat meg a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyerektábora - írja a Népszava. Az ellenzéki kerületvezetés átmeneti megoldásként a Dunakanyarban lévő másik üdülőjébe, Magyarkútra szervez tábort, miközben a Fideszhez több szálon kötődő Alapítvány a Polgári Józsefvárosért Balatonfüredre vinné a kerületi gyerekeket.

Az egyesület a kerületvezetés tudta nélkül, az iskolákban hirdette meg a tábort, abban a hitben ringatva a szülőket, hogy az ingyenes üdültetést a tankerület szervezi. A GrundBalatont beharangozó videóban Sára Botond azt állítja, hogy a táborra azért van szükség, mert a jelenlegi kerületvezetésben „nincs szándék” az önkormányzat káptalanfüredi gyerektáborának felújítására, sőt a hozzá kapcsolódó strandot is el akarja adni.

– Ez a szülők átverése, a tankerület pártcélokra való használata, a gyerekek kampányba való belerángatása – mondta Pikó András józsefvárosi polgármester a közösségi médiában, aki levélben kért magyarázatot a belső pesti tankerület vezetőjétől arra, miképpen szervezhet egy pártpolitikai alapítvány tábort az iskolákon keresztül.

Az alapítvány székhelye azonos a kerületi Fideszével. A VIII. kerületi Baross utcában található irodákat Kocsis Máté korábbi józsefvárosi polgármester, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője számára 2018 decemberében bérelte ki az Országgyűlés Hivatala határozatlan időre.A közhasznú alapítvány képviselője Farkas Örs, Kocsis volt kabinetfőnöke, a Kormányzati Tájékoztatási Központ jelenlegi szóvivője. A kuratórium másik tagja Vitályos Fanny, a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának kabinetfőnöke.

Pikó is elismeri, hogy a józsefvárosi gyerekek és szülők örülnek a balatoni üdülési lehetőségnek. Az önkormányzat káptalanfüredi gyerektábora ugyanis 2015 óta zárva van és Pikóéknak a kispesti önkormányzattal kötött korábbi egyezséget se sikerült megújítani, amelynek révén a józsefvárosi gyerekek a másik kerület üdülőjében nyaralhattak.

Ugyanakkor nem szerepel a kerületi tervekben a káptalanfüredi táborhoz tartozó strand eladása. Az önkormányzat mindössze egy 90 napos bérleti szerződést kötött a Vitorlázó Gyermekekért Egyesülettel. A strand területének harmadát vették bérbe, így marad hely a józsefvárosiaknak, ha ott akarnak fürödni. A befolyt bevételt pedig a strand fejlesztésére költik.