Az MTI előzetes londoni felmérésébe bevont nagy elemzőházak egyike sem jósolt kamatmódosítást a következő monetáris tanácsi ülésre.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői előrejelzésükben mindazonáltal közölték, hogy a kamat változatlanul hagyásával együtt "viszonylag kemény hangvételű" közleményt is várnak a monetáris tanács részéről, tekintettel arra, hogy a forint az elmúlt egy hónapban 5 százalékot gyengült az euróval szemben.

Növekvő kockázatok

Mindemellett a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásának emelkedése is folytatódott, és a magyar CDS-árazás már "közel jár azokhoz a szintekhez, amelyeknél az MNB a múltban kamatot emelt" - hangsúlyozták prognózisukban a JP Morgan londoni elemzői.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények CDS-középárfolyama az elmúlt kereskedési hetet 450 bázispont felett zárta a londoni piacon. Egy héttel korábban 430, a nyár elején még 250 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban.

Az elmúlt kereskedési hét végére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most meghaladja a 450 ezer eurót minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak a középárfolyama 250 ezer euró környékén mozgott.

A JP Morgan londoni elemzői a héten ugyancsak esedékes új inflációs MNB-jelentéssel kapcsolatban azt jósolták, hogy az inflációs kilátást a magyar jegybank várhatóan nem módosítja jelentősebben, az idei és jövő évi GDP-növekedésre adott prognózisát azonban valószínűleg számottevően mérsékli a 2011-re érvényes jelenlegi 2,6 százalékról, illetve a 2012-re korábban becsült 2,7 százalékról.

Mindezt egybevetve a JP Morgan londoni szakértői - akik a maguk részéről az idén 1,5 százalékos, 2012-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon - az év végéig változatlanul maradó MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

Meg van kötve a tanácstagok keze

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni felzárkózó piaci elemzői szintén kamattartást várnak keddre és az idei év egészére. A cég citybeli szakértői szerint a "stagnáló" magyar gazdaság kamatcsökkentést indokolna, ám "az MNB kezét globális tényezők kötik meg". Az RBC szerint mindemellett a devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének lehetővé tételéről szóló javaslat is "valamelyest fokozta a piaci bizonytalanságot".

A ház londoni elemzői azt jósolták, hogy ebben a környezetben a monetáris tanács mind a hét tagja által támogatott, egybehangzó kamattartási döntés várható a keddi MNB-ülésen.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői szintén változatlan MNB-kamatot jósoltak. A ház szakértői előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a devizaalapú hitelek előtörlesztésére tett "agresszív" javaslat "pénzügyi kockázatot" teremtett, és ez "jelentősen csökkentette" a közeljövőbeni MNB-kamatenyhítés esélyeit.

Akár jól is elsülhet a mentőakció

A citybeli elemzői körben mindazonáltal vegyes a devizahitelesek megsegítését célzó akcióterv eddigi fogadtatása. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői által a tervek ismertetése után adott kommentár szerint ha az elképzelést "jól megtervezett" módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon "nagyon pozitív" fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, az MNB anélkül tudna monetáris enyhítést végrehajtani, hogy a forint esetleges gyengülése a háztartások vagyoni helyzetét kockáztatná, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami végső soron a fogyasztást élénkítené.