Négy nappal a Robert Fico elleni támadás után azt mondta, hogy egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek, ugyanakkor a szlovák kormányfőt nem szállítják el a besztercebányai kórházból.

„Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul, így változatlanul kórházban marad” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Robert Kalinák kollégája állapotával kapcsolatban azt is közölte, hogy Robert Ficó állapota stabil, a prognózis pedig pozitív. Most már mindannyian egy kicsivel nyugodtabbak.

Robert Ficó szerdán sérült meg, amikor egy magányos merénylő tüzet nyitott rá: a szlovák kormányfő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

A beazonosított támadó

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le Robert Ficóra, négyszer eltalálva őt.

A férfit szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság elé állították, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

(via MTI)

Vissza a hatalomba

Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.