A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből. 

  • A Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton 3 százalékkal nőtt a kínálat. Ezzel párhuzamosan az átlagos négyzetméterárak az északi oldalon található településeken 5 százalékkal nőttek egy év alatt, a déli parton 2 százalékkal csökkentek, ami stagnálásnak felel meg. A Balaton északi partján már a használt lakóingatlanok négyzetméterára is elérte az egymilliós átlagot.
  • A Velencei-tó mellett 9 százalékkal több lakóingatlan került eladósorba, az árak pedig két százalékkal kerültek feljebb tavaly májushoz képest.
  • A Tisza-tó fejlődése dinamikus és töretlen, mert az eladó lakóingatlanok kínálata 40 százalékkal, az átlagos négyzetméterárak pedig 6 százalékkal ugrottak meg az utóbbi egy évben. A Tisza-tó mellett ráadásul harmadannyiba kerülnek a nyaralók, mint a Balaton környékén.

A Balaton északi partján jelentősen nőtt az eladási kedv

A Somogy vármegyei – azaz a Balaton déli partján fekvő településeken – idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg.

Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfélmillió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött. A kereslet lassabb élénkülése valószínűleg a magasabb áraknak is köszönhető. A szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. 

Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

Bővülő kínálat a Velencei-tó mellett, robbanás előtt a Tisza-tó

A Velencei-tó melletti két településen – Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal nőtt a kínálat. Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több ingatlant szeretnének eladni a tulajdonosok 774 ezer forintos négyzetméteráron. Velencén látványosabb mértékben, 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, ugyanakkor az árak, ha minimálisan is, 3 százalékkal 843 ezer forintra nőttek egy év alatt.

A tavaink melletti nyaralóövezetekben a Tisza-tónál ugrott meg a kínálat a legnagyobb mértékben, éves szinten 40 százalékkal. Jelenleg több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára. Ez a négyzetméterárakon nem látszik, hiszen 6 százalékkal 357 ezer forintra nőttek. A Tisza-tó az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóövezetünk, ahol az árak évek óta folyamatosan emelkednek. A kínálat lehet, hogy tizedakkora mint a Balatonon, de az eladó ingatlanok is harmadannyiba kerülnek

– mondta a szakértő. A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken ugyanis 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. A drágább kategóriát Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli 425 ezer és 336-336 ezer forintos összeggel.