A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A tiszta, átlátható viszonyok, a fix, számlás ár, a hálapénzmentes környezet is nagyban hozzájárul, hogy a Pest megyére jellemző csökkenő születésszám mellett a Telki Kórházban nem apadt a szülések száma 2010−2011 között − válaszolta a Napi Gazdaság kérdésére Molnár Júlia kórház igazgató. Tavaly csaknem 200 újszülött jött itt világra, ötből két gyermeknek 35 évesnél idősebb édesanya adott életet, a 30 év alatti korosztály tagjai csupán 15 százalékát tették ki az összes ott szülő nőnek. A igazgatónő szerint az a trend, hogy a nők egyre idősebb korban szülnek a magán-egészségügyi intézmények szerepének erősödésével jár együtt.

Kiemelt figyelemmel kísérik a 35 év felett szülő nőket Telkiben, 2011-ben az édesanyák 44 százaléka ebbe a csoportba tartozott. Minden  negyedik édesanya FMF-szintű genetikai ultrahangszűrésen vett részt,  amellyel a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek (Down-, Edwards-,  Patau-szindróma) mellett már a szív fejlődési rendellenességeit is időben ki lehet szűrni, amire az életkor előrehaladtával egyre nagyobb  igény jelentkezik. Ezért is tartja fontosnak Molnár Júlia a terhesgondozás  alatt  minden esetben a részletes tájékoztatást és személyre szabott  tanácsadást.

A kórház komplex terhesgondozást és szülészeti ellátást vállal, a terhesség végigkísérése 300 ezer, maga a szülés 390 ezer forint. Szülésfelkészítő programjaik magyarul és angolul is elérhetőek.

Az egészségügy átalakítását kísérő bizonytalanság már begyűrűzött a páciensek növekvő számában, a magánbiztosítók piacra lépése minden bizonnyal erősíti és gyorsítja majd ezt a folyamatot, növeli a hozzánk fordulók számát − mondja Molnár  Júlia. Már most négy-öt biztosítóval tárgyalnak, azonban kész termék még nem jelent meg a piacon. Az önkéntes egészségpénztárak mellett külföldi biztosítókkal is szerződnek.

Forrás híján ma hiányoznak a célzott népegészségügyi programok

Kiemelten figyel a pontos, széles körű tájékoztatásra a gyermekvállalás kérdését komplexen kezelő CIRIS Budapest is. Mint Jancsó László ügyvezetőtől megtudtuk, a tavaly novemberben elindított, havi egyszer ingyenesen látogatható Egészség Klubban − ahol tematizált előadásokat is tartanak − a gyermekvállalással kapcsolatos összes egészségügyi kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők a diagnosztikai területek szakértőitől. Itt, akár egy viziten, konkrét kérdéseket is feltehetnek a jelenlévők minden olyan problémával kapcsolatban, ami a teljes reprodukciós életszakaszban károsan befolyásolhatja az egészséget.

Jancsó tapasztalatai szerint a betegek nagyon tájékozatlanok, forrás híján ma már hiányoznak a célzott népegészségügyi programok. Az állami egészségügyben sokszor egy panasz vagy kérdés kapcsán egyik szakorvostól a másikig küldözgetik a pácienseket, mindezt anélkül, hogy kielégítő információt kaphatnának a kilátásaikról, teendőikről. Mindeközben az állami ellátásban most egyre nagyobb hangsúllyal megjelenő beteg-együttműködésben, illetve ennek kialakításában az informálásnak markáns szerephez kellene jutni.

Az ilyenfajta komplex, mindenre kiterjedő, ingyenes tájékoztató programok jellemzően a magánklinikákon sem állnak rendelkezésre − hangsúlyozza Jancsó. A gyermekvállalás előtti szakaszt, a meddőség kezelését, mesterséges megtermékenyítést és a terhesgondozást felvállaló CIRIS-ben szülést nem vezetnek, erre a klinikával stratégiai együttműködésben lévő Péterfy Sándor utcai kórházban, vagy más, a páciensek által választott intézményben nyílik lehetőség. Sokan egyébként éppen a Telki Kórházban szülnek − mondja Jancsó. Egy alap IVF-beavatkozás költsége 280 ezer forint, a komplex asszisztált reprodukciós csomag ára 390 ezer forint,  a terhesgondozás pedig 150−200 ezer forint a kilenc hónap alatt.

Még bizonytalan a hazai magánbiztosítók megjelenése

A családtervezéstől a kisbabával való távozásig kíséri betegeit a Dr. Rose Magánkórház, ahova legkevésbé a fürdőszoba színvonala, sokkal inkább a felszereltség, a betegekre fordított idő és figyelem csábítja a pácienseket − válaszolta lapunknak Illanitz Elemér orvosigazgató. Évente mintegy 100 szülést, illetve ebbe a körbe tartozó ellátást biztosítanak a pácienseknek, s számos külföldi biztosítóval kapcsolatban állnak. A hazai magánbiztosítók megjelenését Illanitz doktor azonban még bizonytalannak látja, szerinte ezen a téren még sok kérdést kell tisztázni. Úgy véli, az egészségügy átalakítása körüli mendemondák, az egyes ellátások fizetőssé válása vagy annak a híre elvileg az eddiginél nagyobb számban fordíthatja a magánszolgáltatók felé a betegek figyelmét.

Az elmúlt öt évben azonban, amióta a kórház létezik, már nagyon sok mindenre számítottak, ami később nem valósult meg, így egyelőre nem bocsátkozott jóslásba a várható betegforgalommal kapcsolatban. Pácienseik egyébként szerinte nagyon jól tájékozottak, illetve mindent tudni szeretnének és a tájékoztatásukra rendelkezésre is áll megfelelő mennyiségű idő, pont, ami annyira drága, hogy az állami intézményekből már hiányzik. Dr. Rose-nál a szülési alapcsomag 590 ezer forintról indul, a terhesgondozásra 360, illetve 490 ezer forintért vállalkoznak.