Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), vagyis a hazai egészségbiztosító finanszírozásával adott esetekben külföldön is igénybe lehet venni gyógykezeléseket. A NEAK azt válaszolta az Economx kérdéseire, hogy 2023-ban 428 külföldi gyógykezelésre irányuló kérelemre bólintottak rá, ezekre az ellátásokra tavaly összesen 2,1 milliárd forintot költött az egészségbiztosító. 2022-ben pedig 367 darab kérelmet engedélyeztek összesen 1,9 milliárd forint értékben. 

Mint írták: a külföldi gyógykezelést igénylő betegeket elsősorban az Európai Unió tagállamaiban és Svájcban látták el. De jellemzően a betegek által benyújtott kérelmekben megjelölt külföldi ellátó intézményekben történő betegellátáshoz adja ki az engedélyt az egészségbiztosító, amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelelnek.

A külföldön igénybe vehető, tervezett egészségügyi ellátások lehetőségeit a 2011/24/EU irányelv átültetése alapján a külföldön történő gyógykezelések részletes szabályairól egy 2013-as kormányrendelet rendelkezik. 

Közös szabály, hogy valamennyi esetben:

  • a külföldi ellátás igénybevételére benyújtott igény elbírálása kérelemre indul;
  • hatósági eljárás keretében történik a kérelem elbírálása;
  • az ellátás orvosszakmai indokoltságát független szakértő állapítja meg;
  • a teljes eljárási időtartamra a kérelmezőnek magyar társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.
Az egészségbiztosító azt írta az lapunknak, hogy az ilyen külföldi kezelésekre beérkezett kérelmek 99 százaléka méltányossági kérelem volt.

A várólisták nem mozdulnak

Egy hónap alatt ezerrel nőtt azoknak a betegeknek a száma, akik valamilyen ortopédiai protézis műtétre, illetve szürkehályog-műtétre várnak Magyarországon. A NEAK adatai szerint van olyan beteg, aki térdprotézis-műtétre Szombathelyen 2030. év végére kapott időpontot – erről itt olvashat bővebben.

Februárban a három leghosszabb várólistán, csípő-és térdprotézis műtét miatt, valamint szürkehályog-műtétre 20 615 beteg várakozott, egy hónappal korábban január elején ezerrel kevesebben, 19,5 ezer beteg állt sorba a műtők ajtajában emiatt a három műtét típus miatt – ez derül ki a NEAK adataiból. Persze ezeknek a betegeknek, mivel nem annyire speciális a betegségük, itthon kell türelmesnek lenniük.

Ugyanakkor a NEAK azt írta lapunknak, a tervezett külföldi gyógykezelés iránti méltányossági kérelem – a kísérleti fázisban lévő, úgynevezett „study” keretében megvalósuló kezelésektől eltekintve – bármilyen betegség esetében benyújtható.

A kérelmet orvos-szakmailag a szakmai kollégium a betegség jellege szerinti tagozatan bírálja el; onkológiai betegségek esetében például az onkológiai tagozat.

Az adott szakma legfelsőbb grémiuma a kérelmet az alábbi szempontok alapján bírálja el:

  • Elérhető-e a kérelmezett kezelés orvosilag indokolt időn belül Magyarországon?
  • Szakmailag elfogadott-e a kérelmezett kezelés? (Azaz már nem kísérleti szakaszban van, dokumentált és orvos-szakmailag alátámasztott.)
  • Az adott beteg esetében van-e egészségnyeresége a külföldi kezelésnek, azaz várható-e javulás a kérelmezett külföldi kezeléstől?

Csak akkor fedezi a kezelés költségeit a NEAK, ha a tagozat döntése értelmében a kérelmezett ellátás szakmailag elfogadott és a beteg szempontjából reális egészségnyereség várható.

Az elmúlt években engedélyezett kérelmek:

  • külföldi donorkeresés, tervezett magyarországi csontvelő transzplantációhoz;
  • lymphovenosus anastomosis műtétek;
  • izotópkezelés- és diagnosztika;
  • csecsemők és gyermekek részére élődonoros májtranszplantáció, valamint cadaver májtranszplantáció, illetve kombinált cadaver máj- és vese transzplantáció;
  • sugárkezelés (proton, nehézion);
  • vércsoport inkompatibilis élődonoros vesetranszplantáció;
  • koponya-és arcrekonstrukciós műtétek;
  • tüdőgyógyászati beavatkozások (PEA, PBA);
  • szemészeti beavatkozások típusú ellátásokra vonatkoztak.

A NEAK által támogatott, azonban előzetes engedélyhez kötött külföldi kezeléseket az alábbi három csoportba sorolhatjuk: 

  • külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján;
  • határon átnyúló egészségügyi ellátás;
  • külföldi gyógykezelés méltányosságból;

Az uniós rendeletek alapján igénybe vehető külföldi gyógykezelésnél úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha az ellátás a társadalombiztosításba befogadott, vagyis Magyarországon is hozzáférhető, akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 15 napon belül megvizsgálja, hogy a kérelmet benyújtott beteg ellátható-e Magyarországon.

Tehát a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül el tudja-e látni őt közfinanszírozott magyar szolgáltató. Ha szükséges, a NEAK szakértőt is igénybe vehet a kérelemben feltüntetett adatokat felülvizsgálására. Ez esetben a szakértő az orvosszakmai véleményét a dokumentumok beérkezésétől számított 15 napon belül adja meg.