Óriási botrány lett abból idehaza az év elején, hogy leleplezték egyes hazai celebek, influenszerek, színésznők fogyásának titkát. Bár a közösségi médiában azt láttuk, hogy kemény diétával és fegyelmezett edzéssel érik el a kívánt súlyt, a valóságban azonban méregdrága, vényköteles szerekkel varázsolták le a kilókat. 

Saxenda és Ozempic

Ezek közül a két kedvenc a Saxenda (liraglutid hatóanyag) és az Ozempic (szemaglutid hatóanyag) nevű injekciók, melyeket cukorbetegeknek írnak fel, vagy akiknek a testtömegindexe jelentősen vagy kórosan eltér az egészségestől.

A használatukkal a szakértők szerint 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15 százalékát is elvesztheti a delikvens, azonban ezek koránt sem veszélytelenek: hosszútávon károsítják az emésztőszerveket. 

Dr. Tóth Tamás obezitológus Balázsék reggeli rádió műsorában anno elmondta, hogy komoly büntetésre számíthat az az orvos, aki a cukorbetegeknek szánt készítményt boldog-boldogtalannak felírja.

Ha valakinek úgy írják fel, hogy nem volt az illető cukorbeteg, akkor azért komoly büntetés jár. Az illegális használók saját magukat verik át ezzel, hiszen nem tudják kiváltani vele az életmódváltást. Mivel örökké nem szurkálhatják magukba, előbb-utóbb visszatér az éhségérzet és a plusz kilók is visszavándorolnak.

Németországban július végén válik elérhetővé a Novo Nordisk cég Wegovy nevű méregdrága súlycsökkentő gyógyszere, amelyet máris felfokozott érdeklődés követ – számolt be róla a Reuters.

Ez egy kicsit olyan, mint egy utolsó remény, amibe kapaszkodom. Most tudtam meg az árát. Egyelőre spórolok egy kis pénzt, mielőtt megpróbálom megszerezni

fogalmazott a 41 éves hamburgi Jessica Lenth irodai adminisztrátor, aki ettől a gyógyszertől várja, hogy élete jobbra forduljon.

300 euró havi fix

A Reuters beszámolója alapján sok beteg hajlandó lesz fizetni a heti injekciót, amelynek kezdeti, 170 eurós bevezetési árát követően, hosszabb távon valamivel több mint 300 euróba kerül majd havonta, és a németek mintegy 90 százalékát lefedő állami egészségbiztosítások nem állják ennek költségét. Akiknek magán-egészségbiztosítása van, a fedezet a szerződési feltételektől függ.

Az Allianz biztosító úgy nyilatkozott, hogy fizet, ha az orvos egészségügyi szükségletet diagnosztizál, míg a Debeka biztosító részéről azt mondták, hogy nem finanszírozzák a súlycsökkentő kezeléseket.

Az étrend és a testmozgás megváltoztatásával együtt alkalmazva a Wegovy bizonyítottan segít az elhízott embereknek testsúlyuk körülbelül 15 százalékának leadásában. A klinikai vizsgálati adatok azonban azt mutatják, hogy az emberek visszahíznak, miután abbahagyják a szedését. A Reuters a múlt héten arról számolt be, hogy a legtöbb amerikai beteg egy éven belül abbahagyta a súlycsökkentő gyógyszerek alkalmazását.

 

Na ez már több a soknál: csak vékony légiutas-kísérőket alkalmaz egy nemzetközi légitársaság

Egy 158 centiméter magas légiutas-kísérő nő súlya a Hainan Airlines elvárásai alapján például nem haladhatja meg a 48 kilogrammot. Bővebben --->