A napokban Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója nyilatkozott úgy az Economxnak, hogy akkor indíthatják a kórházak a tetemesnek mondható, 35 milliárdos adóssággal a jövő évet, ha még idén realizálódik a 90 milliárd forintos kórházkonszolidáció az állam részéről. 

A NEAK vezetője sem tudta megmondani az ismételten elszálló adósság okát, sőt, még arra is felhívta a figyelmet, hogy év közben már kétszer történt rezsitámogatás az intézmények számára, egyszer például egy 11-12 milliárd forintos, majd egy 28 milliárdos. 

Gulyás Gergelyt arról kérdeztük, hogy vizsgálják-e a százmilliárdos adósság okát, és lesz-e politikai, vagy szakmai felelőse a kritikus helyzetnek. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány dolgozik az okok és a felelősök keresésén, és részben már rendelkezésre is állnak információk. A tárcavezető arról is beszélt, hogy több tényezőből áll össze az adósság.

Elismerte, hiába részesültek az intézmények jelentős mértékben a rezsitámogatásból, ám az energiaárak és a fenntarthatósággal kapcsolatos költségek ennél is magasabbra emelkedtek, ugyanakkor szerinte ez önmagában nem ok, ez csak egy része az egésznek.

Gulyás Gergely kiemelte azt is, hogy több ellátást számoltak el kórházak, mint amire az elmúlt évek alapján az egészségbiztosító számított. Sőt, még felhozta a méltányossági alapon meghatározott árú gyógyszereket is, amelyek szintén kipukkaszthatják az egészségügyi kasszát.

De azt is látni kell, hogy hiányzott az a menedzsment a kórházvezetés részéről, amely időben megfelelően jelezte volna ezeket a megnövekedett költségeket

– utalt a felelősökre Gulyás Gergely. 

Majd leszögezte, alapvetően változtatni kell a rendszeren, és ezen dolgoznak is, csak miután még nincs konkrét eredménye, ezért nem tud miről beszámolni – fűzte hozzá a miniszter. 

Miközben ez a beszélgetés zajlottKormányinfón, beszámoltunk arról, hogy leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, Jenei Zoltánt. A főigazgatói feladatokat Szondy Zita főigazgató helyettes látja el, megbízott vezetőként. Emellett Tóbiás Tamást, a Pénzügyminisztérium korábbi főosztályvezetőjét és más vezetőket is meneszthettek az OKFŐ-től. 

Nem titkolóznak tovább, hatezer műtét ragadt benn a rendszerben

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója, beszélt arról is, hogy nem engedheti meg magának az állami egészségügy, hogy a betegek fájdalmak között egy évet várjanak a térdprotézis műtétjükre. Szóval van teendő a kórházakban. Bővebben --->