Inkább kibertámadás, mint valódi fenyegetés volt Szlovákiában az a kedden kezdődött incidens, amelyben több mint 1500 intézmény, főleg iskolák bombafenyegetést tartalmazó e-mailt kaptak – közölte a szlovák országos rendőr-főkapitányság.

A szlovák hatóságok közlése szerint szerda délutánig 1543 ilyen e-mailt regisztráltak.

Az iskolákon kívül több mint száz bankfiók és néhány tucat szórakoztató elektronikai szaküzlet is kapott ilyen levelet.

Szerda, május 8-a állami ünnep volt az országban, tehát zárva voltak a kereskedelmi egységek és az iskolák is.

Az összes érintett helyszínt átvizsgálták, ám a fenyegetések közül egy sem bizonyult valódinak. Mindazonáltal terrorfenyegetés gyanújával bűnügyi eljárás indult az ügyben, több rendőrségi csoport dolgozik rajta, és óvatosságból még csütörtökön is megfigyelés alatt tartják az oktatási intézményeket.

A hatóságok tájékoztatása szerint az ország történetében még soha nem volt ilyen tömeges bombafenyegetés. Terrorfenyegetés elkövetőjére húsztól huszonöt évig terjedő, súlyos esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Szlovákiában.

A regisztrált tömeges bombafenyegetések között feltehetőleg egyedi fenyegetések is vannak. Erre utalnak azok a rendőrségi közlések, amelyek szerint szerdán rémhír terjesztésének gyanújával előállítottak egy 14 éves fiatalt, aki az egyik breznóbányai járásban lévő iskolába küldött bombafenyegetést tartalmazó e-mailt, Pozsonyban pedig egy 25 éves férfi ellen indítottak eljárást ugyancsak bombafenyegetés miatt, ő az egyik pozsonyi járási bíróságot fenyegette meg pokolgéppel.

Kiberháború kezdődhetett az olimpia előtt

Példátlan méretű kibertámadás ért francia kormányzati szerveket. A támadássorozatot több hackercsoport a Telegram közösségi oldalon vállalta magára, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan.