Alberto Núñez Feijóo, a spanyol Néppárt vezetője szinte az esélytelenek nyugalmával vághatott bele a kedden elkezdődött kétnapos parlamenti vitába. A konzervatív alakulat a júliusi választáson a legtöbb voksot begyűjtő párttá tudott válni, 136 mandátumot szereztek. A fő riválisnak számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azonban 122 mandátumos eredményével nem maradt le sokkal a Néppárt mögött.

A konzervatívok a hagyományoknak megfelelően megkapták a kormányalakítási megbízást VI. Fülöp spanyol királytól. Az elemzők azonban már akkor jelezték, csak csekély esélyt látnak arra, hogy Feijóo a parlamenti többséghez elegendő mandátummal rendelkező politikai erőt tudna maga köré gyűjteni.

Az elmúlt hetek aztán – a várakozásoknak megfelelően – gyötrelmesen teltek a konzervatív vezető számára.

Hamar kiderült, hogy a 350 fős parlamentben mindössze a szélsőjobboldali Vox pártot és néhány regionális csoportot tudnak csak maguk mellé állítani. Az így összeálló 172 mandátum pedig nem elegendő a parlamenti többséghez – négy mandátum hiányzik a kormányalakításhoz.

Feijóo minden követ megmozgatott, hogy összegyűjtse a hiányzó négy mandátumot. Szinte szürreális találkozókat beszélt meg olyan politikai erőkkel, amelyek nyilvánvalóan a legkevésbé sem voltak nyitottak a közös kormányalakításra. A Politico információi szerint felkereste például a Katalán Köztársasági Baloldal, egyenesen visszautasították a meghívást. Ez persze annak fényében nem is meglepő, hogy a katalán függetlenségi törekvéseket mereven elutasító és elítélő szélsőjobboldal is a kormány része lenne.

A Baszk Nacionalista Párt vezetője beleegyezett ugyan a találkozóba, de állítólag csak udvariasságból. Az egyeztetésen pedig világossá tette, hogy nem szeretnék Feijóót látni Spanyolország élén.

A konzervatív miniszterelnök-aspiráns végül még fő riválisától, Pedro Sáncheztől is kért egy találkozót. Feijóo azt javasolta az aktuális miniszterelnöknek, hogy osszák meg a miniszterelnökséget. A nagyobb támogatottságra való tekintettel pedig hadd kezdjen a konzervatív politikus a kabinet élén. Elképzelése szerint azonban közben végig közösen dolgoztak volna a nagyobb reformterveken.

Sánchez esélyei most némileg kecsegtetőbbek

Nem csoda, hogy a szocialista vezető nem élt a rivális által kínált békejobbal. Amíg ugyanis a konzervatívok aligha tudnak többséget összekalapálni maguknak a parlamenti többséget, a PSOE egy lépéssel már közelebb került hozzá.

A katalán Junst per Catalonia párt támogatásával augusztusban elérték ugyanis, hogy a parlament alsó házában az ő jelöltjük, Francina Armengol váljon házelnökké. Az márpedig, hogy a szocialisták össze tudták szedni a házelnöki poszt megszerzéséhez elegendő képviselői támogatást – 178 támogató voksot –, kissé átrendezte az erőviszonyokat. Ha nem is utolsókból lehetnek elsők a szocialisták, de mindenképp egy vert helyzetből nyílik esélyük royal flush-t villantani.

Most mindenesetre a konzervatívaké a lehetőség, hogy kormányt alakítsanak.

A kedden kezdődött kétnapos parlamenti vita után szerdán az abszolút többség megszerzésére tehetnek kísérletet, a pénteki voksoláson pedig már csak az egyszerű többség lesz a tét.

Ha egyik alkalommal sikerül elegendő támogató szavazatot begyűjtenie a Néppártnak, a szocialisták kaphatnának második helyezettként lehetőséget a királytól. Sánchezéknek pedig újra produkálniuk kellene az augusztusban villantott mandátumszámot.