Horváth-Bükkösdi Fanni, a Jobcapital Executive Search-ért felelős szakértője kiemelt három olyan vezetői készséget a HR Blogon, amit a kiválasztás során tapasztalt szakemberként a legfontosabbnak tart a jelöltekben:

1. A komplex problémamegoldás képessége

A szakértő szerint ez a készség azért bír hatalmas jelentőséggel, mert a gyorsan változó üzleti környezetben a problémák gyakran összetettek és előre nem láthatók. Ez a képesség azonban lehetővé teszi a vezetők számára, hogy hatékonyan azonosítsák a problémák gyökerét. 

2. Jó vezető készségeire

Ez alatt azt értik, hogy a vezető képes irányítani, inspirálni és motiválni a csapatokat, ami által pozitívan tudja befolyásolni a szervezeti kultúrát.

3. Reziliencia

Ez a lelki ellenállóképességet jelenti, ami segít a stresszorok sikeres kezelésében. A folyton változó kihívások hálójában az egészséges vezetői működéshez elengedhetetlen, hogy képesek legyenek hatékonyan kezelni a stresszt, és gyorsan visszanyerni egy pozitív lelkiállapotot nehézségek vagy kudarcok után is.

Melyek a legkeresettebb digitális vezetői készségek?

  • a mesterséges intelligencia: előnyére válik egy vezetőnek, ha tudja, hogy ezek a technológiák hogyan alkalmazhatók a vállalati folyamatok optimalizálására és az ügyfélélmény javítására;
  • a felhőalapú technológiák ismerete: a felhőtechnológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban működjenek;
  • digitális projektmenedzsment: a digitális projektek kezelése különleges kihívásokkal jár, beleértve a távoli csapatok irányítását;
  • emberséges vezetés a mesterséges intelligencia korában: az AI nagyobb arányú használata mellett a vezetőknek tudatosan kell törekedniük az empátia és az etikai döntéshozatal erősítésére, hogy emberközpontúak maradhassanak egy AI vezérelte munkahelyen.
  • emellett a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság is egyre fontosabb a vezetői készségek esetében.