Tengelytörést okozhat az egyébként is gyengélkedő Teslának az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) legfrissebb jelentése, amely súlyos megállapításokat fogalmaz meg Elon Musk elektromos autóiról.

Az NHTSA hatóság az elmúlt három évben történt közel ezer, robotpilóta által okozott közúti baleset elemzése alapján megállapította: a luxusmárkás autó biztonsági rendszere nem megfelelő, mert az autopilotja már csaknem ötszáz, súlyos ütközést okozott, ezek közül több mint egy tucat halálos kimenetelű volt.

A Tesla robotpilóta tervezése visszaélésekhez és elkerülhető balesetekhez vezetett, mert a rendszer nem biztosítja kellőképpen a járművezető figyelmét és a megfelelő használatot – közölte a hatóság, amely szerint életveszélyes elhinni a cégtulajdonos magabiztos kijelentéseit az autói önvezető képességéről, amire Musk indulatosan reagált.

Elon Musk kikérte magának a műszaki kritikát

Az NHTSA jelentése szerint a Tesla autók azt a benyomást keltik a vezetőben, hogy képesek az autonóm működésre, ám a műszaki vizsgálatokból ennek ellenkezője derült ki.

A Tesla nemrég kétmillió járműre telepített szoftverfrissítést, hogy kijavítsa az autopilot hiányosságait, de valószínű, hogy ez nem lesz elegendő a balesetek megakadályozásához – idézi a hivatali jelentést a Westdeutsche Allgemeine Zeitung. 

Az amerikai biztonsági hatóság már nem az első olyan szabályozó szerv, amely megkérdőjelezi a Tesla Autopilot technológiájának biztonságát.

Elon Musk ugyanakkor kitart fő ideológiája mellett és továbbra is hangsúlyozza, hogy az autonóm jármű a Tesla fő célja és egyedülálló fejlesztése, a bekapcsolt robotpilótával működő járművet pedig tízszer kisebb valószínűséggel éri baleset, mint egy átlagos autót. 

Ha valaki nem hiszi el, hogy megoldjuk a problémát, akkor ne fektessen be a cégbe – jelentette ki a techmilliárdos. 

Tovább zuhanhat az érdeklődés

A hivatal jelentése a legrosszabbkor érkezett a kritikus helyzetben lévő autógyártónak, amelynek profitja az előző évhez képest 55 százalékkal 1,1 milliárd dollárra esett az első negyedévben, az eladásai pedig kilenc százalékkal 21,3 milliárd dollárra zuhantak. 

Emiatt Elon Musk máris meghúzta a nadrágszíjat: a közelmúltban bejelentette, hogy világszerte megszünteti 140 ezer munkahelyének mintegy tíz százalékát, többek között a Berlin melletti brandenburgi Grünheide-i üzemben is, ahol 400 dolgozót küldenek el

Ezzel párhuzamosan árcsökkentésre is kényszerül az amerikai márka, illetve új modellek piacra dobásával ellensúlyoznák az eladások zuhanását – az olcsóbb Teslákról azonban még nem sok részletet árult el Elon Musk, aki a nyilatkozataiban „forradalmi gyártási technikákról” beszél, amelyek minden eddiginél hatékonyabbá teszik a termelést és csökkentik a szükséges befektetéseket.

Robotaxi Musk víziója szerint

Ilyen lehet a tervek szerint augusztus elején bemutatkozó – a piacon már működő lézerradarok helyett újításként kamerákkal felszerelt – robottaxi, amelynek kapcsán a Tesla-főnök azt ígéri, hogy a tulajdonosok akkor is kiküldhetik autóikat, hogy önállóan pénzt keressenek, amikor nincs rájuk szükségük. 

Úgy kell elképzelni, mint az Airbnb lakásplatform és az Uber utazásszervező szolgáltatás keverékét – fogalmazott az erről szóló bemutatón, bár arról hallgatott, hogy régóta fennálló Robottaxi-tervei eddig azért nem váltak valóra, mert a fejlesztőinek még nem sikerült igazán önvezetővé tenni a Teslákat, amit most az amerikai biztonsági hatóság is megerősített.