Eddig mintegy tucatnyi drónt találtak a moszkvai régió erdeiben tavasszal a hóolvadás után – jelentette a moszkvai régió regionális biztonsági főosztálya.

Kellemetlen meglepetések érhetik a természetjárókat: hóvirágok helyett ugyanis lezuhant drónokra bukkantak, amelyeket valószínűleg elektronikus hadviselés által téríthettek el. Ezek még mindig veszélyt jelentenek az emberi biztonságra

– figyelmeztetnek az orosz Védelmi Minisztérium munkatársai.

Amire a hatóság kéri a drónnal találkozókat: 

  • legalább 100 méteres védőtávolságra menjenek a dróntól;
  • ezt követően hívják a 112-es segélyhívó számot;
  • a drónt semmiképp ne próbálják megérinteni, kézbe venni vagy bármivel megdobni;

Amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, a moszkvai és a környékbeli hatóságok nem egy alkalommal jelentették, hogy a térség egyes célpontjait megtámadó drónokat lőttek le. Ezek a drónok elsősorban moszkvai lakóépületeket és irodaházakat támadtak, valamint miattuk a moszkvai repülőtereken is rendszeresen korlátozások, lezárásokat rendelnek el – írja a Meduza.

Kicsi és halálos: nem kell lesajnálni Ukrajnát, bőven van náluk a győzelem eszközéből

A háború harmadik naptári évébe lépve, momentán egyik fél sem áll közel a légi fölény eléréséhez. Ez pedig többek között arra késztette Ukrajnát és Oroszországot is, hogy továbbfejlessze dróntechnológiáját. Így az ukrajnai háborúban máig valódi drónevolúciót láthatunk, a Moszkva és a Kijev által is nemzetközi segítséggel bevetett mesterséges intelligencia pedig még távolról sem érte el a zenitjét.

A részletekről ITT írtunk bővebben.