Idén a tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a cukrászdák. Ez még úgy is igaz, hogy a korábbi, főleg a magasabb energiaárakból adódó gazdálkodási problémák nem szűntek meg egy csapásra.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portfoliónak azt is elmondta, hogy a cukrászdák többségének most már nem a villamosenergia vagy éppen a földgáz ára okoz problémát, hanem a megemelkedett víz- és csatornadíjak. A vállalkozásoknál ugyanis az átfolyási átmérőtől függően drasztikusan megemelkedhetnek az ilyen jellegű rezsidíjak.

Az alapanyagárak terén már nem tapasztalnak általánosan drasztikus emeléseket, ugyanakkor néhány termék esetén folyamatos a drágulás. Ilyen például a kakaó, amelynek világpiaci ára például soha nem látott csúcsokat döntött, és még mindig emelkedik. A világ két legnagyobb kakaóbab-exportőrénél, Elefántcsontparton és Ghánában ugyanis kétszámjegyű mértékben esett vissza a termelés a rossz időjárás és a növényeket fertőző betegségek miatt.

A csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt már az elmúlt években is a duplájára emelkedett, ám a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében további áremelés lehet

– tette hozzá Erdélyi Balázs.

Mindezek a tényezők összességében hogyan hatnak az idei fagylaltárakra? 

Ismét keresik a Balaton legjobb fagyiját

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Balaton legjobb fagylaltja címért folyó versenyt. A cukrászdák május 6-ig jelentkezhetnek.

A részletekről ITT írtunk bővebben.