A spanyol konzervatív Néppárt (PP) vezetője, Alberto Núñez Feijóo kapta meg a megbízást VI. Fülöp spanyol királytól a kormányalakításra – adta hírül a Politico.

Ebben persze olyan szempontból nem meglepő, hogy a PP kapta a július végi előrehozott választáson a legtöbb voksot. Az első lehetőséget pedig rendre a legtámogatottabb politikai erő kapja meg.

Az azonban már egy másik kérdés, hogy össze tud-e szedni egy életképes, kormányzásra alkalmas koalícióhoz elegendő szövetséget Feijóo. Az elemzők erre nem sok esélyt látnak.

A voksolás eredményeképp

  • a Néppárt (PP): 136 mandátumot;
  • a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSEO): 122 mandátumot;
  • a Vox: 33 mandátumot;
  • a Sumar (baloldali pártokat tömörítő szövetség) pedig: 31 mandátumot szerzett a parlament alsóházában.

A 350 üléses alsóházban a többséghez összesen 176 mandátumra lenne szükség, ez azonban a szélsőjobboldali Vox párttal együtt sincs meg a PP-nek. Összefoghatnak még két kisebb párttal is, ám még így sincs meg a kellő támogatottságuk. A kisebbségi kormány megvétózását pedig jó előre megígérte a szociálisták vezetője, az aktuális miniszterelnök, Pedro Sánchez.

Ha a konzervatívok végül valóban csődöt mondanak kormányalakítás terén, a szocialistákon lehet a sor. Sánchezék helyzete sem könnyű, ám számukra egy pozitív, bizakodásra okot adó pont már mindenképp van. Múlt héten a katalán Junst per Catalonia párt támogatásával elérték, hogy a parlament alsó házában az ő jelöltjük, Francina Armengol váljon házelnökké.