Nem biztos, hogy az Európa szerte népszerű Kanári-szigetek lesz idén a spanyolországi turizmus leglátogatottabb úti célja, legalábbis, ha a lakosság elszántan folytatja harcát a külföldi látogatókkal szemben. 

Szombaton több tízezren tüntettek a mintegy 2,2 millió lakosú Kanári-szigeteken, illetve Madridban és Barcelonában, hogy változásokat követeljenek az országban uralkodó tömegturisztikai modellben, amely a helyiek szerint túlságosan eluralkodott a szigetcsoporton és kárt okoz a lakosságnak.

A demonstrálók már ott tartanak, hogy korlátozni akarják az üdülőparadicsomok látogatóinak számát,

megadóztatnák a befektetőket, emellett nagyobb beleszólást kérnek az általuk ellenőrizetlen, környezetkárosító fejlesztésekbe.

Egy időre kitennék a megtelt táblát

Szükség van a spanyol szigetvilág turisztikai stratégiájának újraértékelésére és a látogatók számának szüneteltetésére – hangoztatták a tüntetés szervezői, akik szerint legalább 50 ezren vonultak fel az utcákon, míg a spanyol rendőrség 20 ezer tiltakozót számolt.

A helyiek a tömegturizmust okolják a környezetromlásért, a forgalmi torlódásokért, a lakáshiányért, a túlzsúfoltságért, az áremelkedésért és a vízhiányért, valamint az egészségügyi szektor és a hulladékkezelés túlterheléséért. 

Ezért el akarják érni, hogy a hatóságok a 2024-es szezonban ideiglenesen korlátozzák az érkező turisták számát, hogy így fékezzék a rövid távú bérbeadások és a szállodaépítések fellendülését. Az is szándék, hogy gátat vessenek a külföldiek ingatlanvásárlásainak, ezek miatt ugyanis túlságosan megugrottak a helyiek lakhatási költségei. 

A tüntetők ökoadó bevezetését, turisztikai moratóriumot és a bevételek jobb újraelosztását is követelik a kormányzattól. Hangsúlyozták: nincsenek a turizmus ellen, de fontosnak tartják, hogy olyan változások történjenek a szakmapolitikában, amely gátat vet a szektor korlátlan növekedésének.

Már hatásos a tiltakozás 

Megírtuk: a múlt héten több aktivista határozatlan idejű éhségsztrájkba kezdett két nagy luxusépület építése ellen Tenerife déli részén.

Spanyolországban egyre sűrűbbek a tiltakozó akciók a tömegturizmus miatt, a Kanári-szigetek mellett Mallorcán, Barcelonában, illetve a nagy forgalmú szigeteken, Fuerteventurán, Gran Canarián, Lanzarotén, La Palmán és több más régióban lázadnak a helyiek. 

Emiatt az ottani szállodaszövetség már aggódik, mert a hotelek nyugat-európai vendégei közül többen elbizonytalanodnak, hogy a tüntetések miatt biztonságos-e odautazni. 

A Deutsche Welle összefoglalója szerint a turizmus szerves része a spanyol szigetek gazdaságának – az utazási szektor termeli a teljesítmény 35 százalékát és biztosítja a munkahelyek 40 százalékát. Tavaly körülbelül 14 millió utazót számoltak a térségben, főként az Egyesült Királyságból, Németországból és Hollandiából, de a belföldi turizmus is erős: körülbelül kétmillióan a szárazföldi Spanyolországból érkeztek.

Korlát a lakáskiadóknak, napidíj a látogatóknak

Az AFP hírei szerint a turisztikai központok illetékesei mostanra lépéskényszerbe kerültek, mert nem halogatható tovább, hogy mérsékeljék a helyiekre gyakorolt kedvezőlen hatásokat, például a lakhatási válság terén. 

Ennek érdekében várható, hogy még az idén elfogadják a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szabályok szigorításáról szóló törvényjavaslatot a spanyoloknál, ami visszafogja a szállodáknál megfizethetőbb Airbnb típusú szálláspiacot. 

Átlagos nap a La Ramblán, Barcelona híres sétálóutcáján
Átlagos nap a La Ramblán, Barcelona híres sétálóutcáján
Kép: Pixabay

A turisták inváziójából egyre több városnak van elege Európában, ahol a tömegek ellen különféle intézkedésekről döntenek.

Az évente 1,4 millió látogatót fogadó Comói-tó partján fekvő egyik település polgármestere például a Velencében hamarosan életbe lépő napidíj bevezetését javasolja. Velencében április 25-én indul az a kísérleti program, amely szerint a látogatóknak hétvégente és a forgalmas időszakokban 8:30 és 16 óra között 5 eurós napi díjat kell fizetniük, hogy beléphessenek a városba.