Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést botrányosnak és ellenségesnek nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes bolgár döntés annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt.

Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Egyébként az már kiderült, hogy a bolgár kormánykoalíció az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően úgy döntött, hogy elengedi az orosz gázra kivetett tranzitadót, hogy elkerülje a schengeni övezetbe való belépés újabb késését – írta a 24.hu a Balkan Green Energy News keddi cikke alapján. A lap szerint az illetéket Szerbia, Magyarország és Észak-Macedónia bírálta.

Az eredeti törvényt két hónapja fogadták el. Abban 10,2 euró/MWh gáztranzitadót vezetettek be az orosz Gazprom számára. Bulgáriában azonban a kormánypártok megállapodtak az intézkedés felfüggesztéséről mindaddig, amíg az Európai Unió közös megoldásra nem jut.