Visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

A rendelkezés válasz a Kreml döntésére, mely szerint a diplomatákat és a kulturális intézetek munkatársait együttvéve legfeljebb 350 német állami alkalmazott dolgozhat Oroszországban.

Berlin bezárja a kalinyingrádi, a jekatyerinburgi és a novoszibirszki főkonzulátust, mert a létszámkorlát miatt nem lehetséges a konzuli szolgáltatások fenntartása.

Az orosz külügy szerint tömegesen utasítják ki Németország a diplomatáikat

A moszkvai külügyminisztérium szombati közlése szerint Németországban döntés született arról, hogy tömegesen kiutasítanak orosz diplomatákat. Bővebben>>>

Egy lépéssel tovább fokozták a feszültséget

A német kormány a két ország közötti viszony „elmérgesítése felé tett lépésként” értékeli a létszámkorlát bevezetését, és Moszkva „indokolatlan” döntése miatt arra kényszerül, hogy az orosz kormány németországi képviseletének szűkítésével állítsa helyre a képviseletek közötti „személyzeti és szerkezeti” egyensúlyt – fejtette ki a tárca szóvivője.

A német-orosz kormányzati viszonyban eddig a diplomaták kiutasítása volt az egymás döntéseivel szembeni tiltakozás legerősebb jele. A főkonzulátusok működési engedélyének visszavonásával „a német kormány egy lépéssel tovább megy”.

Az utóbbi években több alkalommal előfordult diplomaták kiutasítása, a németországi orosz és az oroszországi német külképviseletek személyi állománya így jelentősen csökkent, és korlátozni kellett a szolgáltatásokat.

Az eleve igen feszült viszont viszony az Ukrajna elleni orosz háború kezdetével még inkább megromlott. Németország 2022 áprilisában kémkedésre utaló jelekre hivatkozva kiutasított 40 orosz diplomatát, mire Oroszország nemkívánatos személynek minősített ugyancsak 40 német diplomatát.

A német GDP 4 százalékát is elviheti az orosz-ukrán háború

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő nagyságú veszteséget okoz a német gazdaságnak 2023 végéig az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) hétfőn ismertetett becslése szerint. Bővebben>>>