Az orosz külügyminisztérium a kedden bekéretett finn nagykövettel közölte, Oroszország bezárja a petrozavodszki és a murmanszki finn konzuli képviseletet. Döntését Moszkva a Finnország Oroszországgal szembeni konfrontatív politikájával indokolta, amely komoly károkat okozott a kétoldalú kapcsolatok egészének.

Az orosz külügy sorolta a következő kapcsolatukra romboló hatású lépéseket, amelyeket a finn fél kezdeményezett:

  • megszüntették a kétoldalú politikai párbeszédet,
  • lerombolták a sokoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködést,
  • megszakították a testvérvárosi és régióközi együttműködési hálózatot,
  • a határmenti együttműködést,
  • megszüntették a légi és vasúti összeköttetést.

Így védekeznek a finnek Oroszország bosszúja ellen: szögesdrótkerítést húznak a határon

Az alig két hete NATO-tag Finnország pénteken megkezdte határkerítése első szakaszának megépítését Oroszországgal közös határán. Bővebben >>>

Rendszeresen provokálják Oroszországot

Az orosz fél nehezményezte, hogy Finnország egyidejűleg felhagyott hagyományos semlegességével, és csatlakozott a NATO-hoz, amely nem titkolja oroszellenességét, és akadályozta területén az orosz külképviseleti intézmények és vállalatok normális működését.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint Finnországban rendszeresen történnek provokációk és az orosz képviseletek alkalmazottainak biztonságát veszélyeztető akciók, amelyeket a finn hatóságok nem képesek megakadályozni.

A jegyzék kitért arra is, hogy a finn hatóságok tavaly ősszel megtiltották a schengeni turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok beutazását, és megszűntették a vízumkérelmek feldolgozását.

Az orosz fél közölte, ilyen körülmények között úgy döntött, hogy jelen szakaszban csökkenti a kölcsönös konzuli jelenlétet Finnországgal, mert ez nem felel meg az orosz-finn kapcsolatok jelenlegi szintjének.

Az orosz külügyminisztérium szerint a felelősség ezért a helyzetért teljes mértékben a finn felet terheli.

Egy dolgot biztosan köszönhetünk Putyinnak

Azt, hogy a NATO keddtől Finnországot is tagországai között üdvözölheti, „talán az egyetlen dolog, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönhetünk” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Bővebben >>>