A miniszter kifejtette, hogy a jelenlegi demográfiai helyzetben nem fenntartható a nyugdíjrendszer. Mint mondta, az ország gazdasági jövője nem csupán a környezetvédelmi fenntarthatóságtól, hanem a generációk közötti folytonosság biztosításától is függ. A Liga politika azt hangoztatta, hogy a születések rohamos csökkenése alapvető problémát jelent, és semmilyen nyugdíjreform vagy társadalombiztosítási intézkedés sem lesz közép- vagy hosszú távon megvalósítható a jelenlegi demográfiai adatokkal.

Giancarlo Giorgetti egy héttel az idei költségvetés első vázlatának bemutatása előtt szólalt fel a Riminiben zajló katolikus találkozón – írja az MTI. A vázlat a Meloni-kormány első államháztartási csomagja lesz.

A jobboldali kormány egy családügyi minisztériumot is létrehozott annak érdekében, hogy megállítsa a népességcsökkenést.

Az olasz egység 1861-es létrejötte óta tavaly először 400 ezernél is kevesebb volt a születések száma, miközben 700 ezren hunytak el. A kormány 2033-ra évi 500 ezerre akarja emelni a születések számát, jelenleg az olasz lakosság 57,4 százalékának van legalább egy gyermeke.

 

Sötét felhők gyűlnek Magyarország felett: ezt a prognózist tán még nem ismeri

Magyarország lakossága 50 éven belül a jelenlegi 9,6 millióról 7,5 millióra csökkenhet. Napjainkban a föld népessége már meghaladja a 8 milliárd főt, írja a KSH júliusi tanulmánya. Európára még pár jó év vár, de 2050-re 40 millióval csökken a kontinensen élők száma. Az unióban 11 fogyó népességű ország van. Az apadó létszámú országok közül ötre igaz, hogy mind a természetes népmozgalmi folyamatok, mind a vándorlás egyenlege csökkentette a népességét. Bővebben--->