Az idén egyetemet kezdő diákok közül minden harmadik dönthet úgy, hogy otthon fog lakni – derült ki egy új kutatásból, amely szerint szerint a megélhetési költségek befolyásolják a diákok választását, és félő, hogy ez korlátozza majd a karrier lehetőségeiket.

Otthon, édes otthon 

A világjárvány előtt Angliában az elsőéves egyetemisták mintegy 20 százaléka élt otthon a tanulmányai alatt. A University College London által az idén 11 ezer érettségiző körében végzett új felmérés szerint azonban a 18 évesek 34 százaléka élhet ősztől is a szüleivel, ha a jövő héten közzétett vizsgaeredmények alapján felveszik őket valamelyik, első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe.

Míg néhány diák, aki azt tervezi, hogy otthon marad, azt mondta, hogy az általa preferált egyetem a közelben van, a legtöbben úgy válaszoltak: anyagilag nem engedhetik meg maguknak az albérletet. Az olyan családokból származó fiatalok, akiknek jelzálog- vagy lakbérhátralékuk volt, sokkal nagyobb valószínűséggel tervezték, hogy otthon maradnak, mint mások.

Az önállóság ára

Jake Anders, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy főleg a hátrányos helyzetű diákok emiatt elzárkózhatnak a vonzóbb képzések és egyetemi ajánlatok elől, ami esetleg károsíthatja jövőbeli karrierjüket.

Ha a költségek alapján döntesz arról, hogy melyik tanfolyamot választod, akkor az egyetemek egész sorától elzárkózol, amelyek pontosan azt nyújtanák, amire szükséged van. Egy kisebbség számára, akik történetesen a legmegfelelőbb egyetem közelében laknak, ez lehet a helyes választás, de az ország különböző egyetemeinek erősségét tekintve valószínűbbnek tűnik, hogy a legjobb választás nem a közelben van

– mondta Anders. 

A tanulmányból az is kiderült, hogy a megkérdezett fiatalok 8 százaléka családgondozó, aki rendszeresen gondoskodik beteg, fogyatékkal élő vagy idős hozzátartozójáról anélkül, hogy fizetést kapna.

Sir Peter Lampl, a Sutton Trust elnöke hangsúlyozta, hogy az eredmények rávilágítanak a fiatalok jövőjét korlátozó nehéz döntésekre.

Felszólítjuk a kormányt, hogy vezessen be újra fenntartási támogatást, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok otthonuktól távol tanulhassanak

– mondta Lampl.

Nehaal Bajwa, az Egyesült Királyság diákszervezeti szövetségének (NUS) alelnöke azt mondta, hogy az otthon élésre az anyagi körülmények és a növekvő költségek egyre inkább rákényszerítik a fiatalokat.

A szülőket és a családokat ugyanúgy sújtja a megélhetési válság, mint a diákokat, és az általuk nyújtható pénzügyi támogatás heti 44 fontról heti 34 fontra csökkent. A diákhitelek pedig nem tudtak lépést tartani az inflációval"

– mondta Bajwa, majd hozzáfűzte: „A kormány részleges reformot kínál, de az egész rendszer gyökeres átalakítására van szükségünk.”

Az angol oktatási tárca közben támogatásától biztosította az anyagilag nehéz helyzetben lévő diákokat, mint írták: augusztustól 276 millió fontot biztosítanak a felsőoktatási intézményeknek a diákhitelek és ösztöndíjak emelésén felül.

Albérletpiac: kilőttek az árak a felvételi ponthatárok kihirdetése után

Az óriási érdeklődés miatt Budapesten és az egyetemvárosokban is árakat emeltek a főbérlők, ráadásul augusztus második felében újabb emelés várható. Bővebben --->