A Robymar nevű, Belizében bejegyzett, brit lajstromszámú hajót az Ádeni-öbölben érte végzetes találat. A csapás pontos időpontja nem ismert, de a hajó süllyedéséről csak szerdán jelent meg felvétel.

Az iráni támogatást élvező fegyveresek kezdetben csak azt állították, hogy az eddigi legkárosabb támadásukat indították, ami egy brit teherszállítót veszélyeztetett elsüllyedéssel, ami később be is következett.

A hajó Fehéroroszországnak szállított volna műtrágyát, az Emirátusok érintésével – írja az Euronews

Az egymásnak olykor ellentmondó híradások egyike szerint amerikai hajókat is támadás ért, amelyek egyike éppen Jemenbe igyekezett humanitárius szállítmánnyal. A lázadók szóvivője szerint a Sea Champion és a Navis Fortuna nevű hajókra indítottak csapást az Ádeni-öbölben.

A hadtörténelemben nem volt még ehhez hasonló

A Rubymar elleni támadás a kiéleződött Vörös-tengeri konfliktus eddigi legsúlyosabb epizódja. A jemeni iszlamista lázadók november közepe óta több tucat rakétát és drónt indítottak kereskedelmi hajók és nyugati hadihajók ellen.

Az amerikai haditengerészet ismeretei szerint a hadtörténelemben ez az első alkalom, hogy hajóellenes rakétákat vetettek be élesben.

Mi több, szerdán a lázadók elfogtak egy amerikai REMUS-600 típusú vízalatti felderítő drónt, ami a legkorszerűbb eszköznek számít osztályában. Két amerikai tisztviselő azt is közölte, hogy a lázadók lelőttek egy amerikai katonai Mq-9 drónt is Jemen közelében, ami már a második az elmúlt hetekben. 

Kezd betelni a nyugati pohár

Az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy a támadások tűrhetetlenek, és kijelentette, hogy a szövetségesek fenntartják a jogot, hogy megfelelően reagáljanak.

Az amerikai és a brit erők válaszul a múlt hónapban kezdtek légi csapásokat végrehajtani katonai célpontokra a szakadár lázadók által ellenőrzött nyugat-Jemenben. Ezekhez európai egységek is csatlakoznak, például a német Hessen fregatt.

A művelet során további európai hadihajókat és korai figyelmeztető rendszereket küldenek a Vörös-tengerre, az Ádeni-öbölbe és a környező vizekre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn az X-en jelentette be az Aspides haditengerészeti hadművelet beindításáról szóló döntést, és azt mondta: „Európa, nemzetközi partnereivel együttműködve biztosítja a hajózás szabadságát a Vörös-tengeren”.

Ellenkező esetben súlyos zavar keletkezhet a tengeri szállítmányozás rendjében. A sorozatos és előre kiszámíthatatlan támadások sok hajózási társaságot máris arra késztettek, hogy felhagyjanak a kritikus vízi út használatával, amely a globális tengeri kereskedelem mintegy 12-20 százalékát teszi ki. A helyzet enyhítésére szárazföldi alternatív útvonalakat keresnek, amit megnehezít az, hogy a környező országok közúti és vasúthálózata igen fejletlen.

Moszkva más nézőpontból közelíti meg a helyzetet

Az orosz köztévé Kreml-szócsöve, Vaszilij Szolovjov egy vitaműsorban azt fejtegette, hogy a Vörös-tengeri helyzet kedvező Oroszországnak.

A műsorvezető értelmezése szerint a lázadók csapásai kijózaníthatják a nyugati erőket, hogy ne érezzék magukat sebezhetetlennek. A Robymar elsüllyesztését összekötötte az ukrajnai helyzettel, mondván hogy „a britek most biztosan nem kuncognak, ha Ukrajna további megsegítésén gondolkodnak”.