Brit lézert használhatnának orosz drónok ellen az ukrajnai frontvonalon. A DragonFire fegyvert várhatóan 2027-re állítják hadrendbe, de London szeretné felgyorsítani a gyártást, és hamarabb elérhetővé tenni a „csodafegyvert".

Grant Shapps védelmi miniszter szerint a fegyvernek óriási következményei lehetnek az európai konfliktusra nézve. 

Korábban lesz kész

Eredetileg 2032-re várták a lézer üzembe helyezését, de a fegyverek kormányzati beszerzésének felgyorsítását célzó új reformok azt jelentik, hogy a lézer öt évvel korábban lesz kész. Ennek ellenére a brit védelmi miniszter a Salisbury melletti Porton Down katonai kutatóközpontban tett látogatása során újságíróknak elmondta, hogy ezt még tovább szeretné felgyorsítani.

Mondjuk, nem kellene 100 százalékban tökéletesnek lennie ahhoz, hogy az ukránok talán a kezükbe vehessék

– mondta, majd hozzátette: 

„Az a cél, hogy ne várjunk addig, amíg 99,9 százalékos tökéletességgel rendelkezünk, mielőtt hadrendbe állítanánk, hanem 70 százalékos tökéletességgel, hogy azután kikerülhessen, és onnantól kezdve fejleszthessük tovább. De jelenleg még mindig 2027 a dátum – hangsúlyozta Grant Shapps.

A DragonFire fegyverrendszer a brit hadügyi tárca és az ipar 100 millió font (mintegy 46 milliárd forint) értékű közös beruházásának eredménye.

A fegyver a londoni védelmi minisztérium szerint elég pontos ahhoz, hogy egy kilométeres távolságból eltaláljon egy 1 fontos érmét. A remények szerint a rakéták olcsó alternatívája lesz, amellyel például drónok lelövésére lehet majd alkalmas.

A fegyver januári sikeres tesztjét a skóciai Hebridák lőtéren hajtották végre, és a lézerirányítású energiafegyverek (LDEW) szolgálatba állítása felé tett "jelentős lépésként" üdvözölték.

A lézerek legnagyobb előnye a költség és elméletileg a lőszer "korlátlan tár" – feltéve, hogy van megbízható energiaforrás. Nagy hátrányuk azonban, hogy a legtöbb rakétával ellentétben csak a látóirányban lévő célpontokra tudnak tüzelni.

Az USA évtizedek óta teszteli az irányított energiájú fegyvereket. Számos hadihajóra szerelték fel őket kísérleti és értékelési céllal.

Az Egyesült Királyság azon törekvése, hogy 2027-re ugyanezt megvalósítsa, talán lehetséges, de a lézereket még nem próbálták ki harcban. Az amerikai hadihajók például még mindig hagyományos rakétákkal lövik le a húti drónokat a Vörös-tengeren.

Az LDEW-k intenzív fénysugárral vágják át a célpontot, és fénysebességgel képesek lecsapni. Látóhatáron lévő fegyverként bármilyen látható célpontot képes megtámadni, amely elég közel van hozzá, bár a DragonFire rendszer hatótávolsága titkos.

A londoni védelmi tárca szerint a DragonFire rendszer 10 másodperces tüzelése olyan költséggel egyenértékű, mintha egy órán keresztül használnánk egy hagyományos fűtőberendezést, a működési költség pedig jellemzően kevesebb, mint 10 font (közel 4600 forint) lövésenként – számolt be róla a BBC.

Egy kilométeres távolságból is halálosan pontos ez a lézerfegyver

A DragonFire nevű fegyver tíz másodpercig tartó használata megegyezik egy normál fűtőberendezés egyórás költségével.