A nigeri külügyminisztérium közleménye szerint „Franciaország Niameyba akkreditált nagykövete nem volt hajlandó a minisztérium kérésére megjelenni pénteken beszélgetésre és a francia kormány más, Niger érdekeivel ellentétes lépései miatt, a hatóságok úgy döntöttek, hogy visszavonják Sylvain Itte megbízatásához való hozzájárulásukat, és feszólítják, hogy negyvennyolc órán belül hagyja el az országot”. 

A pénteki döntés egy sor Franciaországgal szemben ellenséges nyilatkozatot és tüntetést követ, amióta a testőrsége július 26-án megdöntötte Mohamed Bazoum demokratikus elnököt, akit a családjával azóta is fogva tartanak.

A junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben Mohamed Bazoum visszahelyezése érdekében, és azt állította, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) az egykori gyarmattartó Franciaország zsoldjában áll.

Az ECOWAS súlyos szankciókat rendelt el Niger ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Franciaország 1500 katonát állomásoztat Nigerben, akik Bazoum elnök rendszerének segítettek a Nigert és a Száhel-övezet nagy részét vérbe borító dzsihádisták elleni harcban.

A junta vezetője, Abdrahmane Tchiani dandártábornok két rendeletet írt alá, amelyben engedélyezi, hogy a Burkina Fasó-i és mali biztonsági erők agresszió esetén beavatkozzanak Niger területén – közölte csütörtök este a junta egyik magas rangú vezetője, Oumarou Ibrahim Sidi, miután fogadták a két ország Niameybe látogató küldöttségét.

 

 

 

Háborúra készülnek Afrikában

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak védelmi vezetése véglegesítette a nigeri katonai intervenció tervét pénteken, és mozgósításra szólította fel a tagországok hadseregeit. Bővebben --->