Szívritmusszabályzót kapott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akit továbbra is megfigyelés alatt tartanak egy Tel-Aviv környéki kórház szívosztályán – közölték vasárnap orvosai.   

A beültetés zökkenőmentesen, komplikációk nélkül zajlott. Nincs életveszélyes állapotban, jól érzi magát, és visszatér a napi rutinjához

– mondta Roj Bejnart, aki a Sheba Medical Center ritmuszavar-központját vezeti. Netanjahu egy hete kapott szívmonitort, miután kórházba került, mert szerinte kiszáradt, amikor a Galileai-tónál nyaralt anélkül, hogy megfelelően védekezett volna a hőhullám ellen. 

A 73 éves vezetőt szombat este sürgősen behívták, miután „átmeneti ritmuszavart" észleltek nála – mondta Bejnart.  A beültetés előtt egy videón Netanjahu kijelentette: „Remekül érzem magam, de hallgatnom kell az orvosaimra". 

Netanjahu irodája vasárnap közölte, hogy várhatóan még a nap folyamán hazaengedik. Közben elhalasztották a kormánykabinet heti ülését. Az izraeli kormányfő, tavaly október elején, néhány héttel az országos választások megnyerése előtt, a jom kippur idején már egy rövid időre kórházba került.

 

Mindeközben félmillióan tüntetnek a kormány ellen

Több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ellen szombat este, néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben.

Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra.

Jeruzsálembe szombaton egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nőtt.

A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel.

A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta. Izrael összlakossága mintegy 10 millió fő.

Izrael jobboldali vallási kormánya vasárnap tervezi a képviselők elé terjeszteni azokat a terveket, amelyek gyengítenék az igazságszolgáltatás hatáskörét. A vitatott törvényjavaslatot várhatóan csak hétfő délután fogadják el.

A javaslat már több mint fél éve megosztja az izraeli társadalom nagy részét, rendszeresen emberek ezrei vonulnak utcára ellene.

Kép: Reuters

Tel-Avivban tiltakozó táblákon ez állt: „Netanjahu, a demokrácia ellensége” vagy „Mentsük meg a hazánkat”. A tengerparti városban sok izraeli attól tart, hogy a reform alapjaiban változtatja meg Izraelt.

A tiltakozó mozgalom Izrael történetében a legnagyobb és a társadalom széles rétegeit öleli fel, még a katonaságot is, amely szombaton fokozta ellenállását. Több mint tízezer tartalékos közölte, hogy nem jelenik meg többé a szolgálatban, ha nem állítják le a vitatott igazságügyi átszervezést – jelentette be „Fegyvertestvérek” nevű tiltakozó mozgalmuk szombat este Herclijában. A lépés jelentősen befolyásolhatja a hadsereg műveleti készenlétét.

A hadsereg kezdetektől elutasítja az ügy kommentálását.

Pénteken a légierő több mint ezer tartalékos katonája már azzal fenyegetőzött, hogy kilép, ha a törvényjavaslatot elfogadják.

Az ország több mint száz vezető volt biztonsági főnöke szombaton Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levélben sürgette a törvénymódosítás leállítását. Netanjahu „személyesen felelős a hadseregnek és Izrael biztonságának okozott súlyos károkért” – írták a levélben.

A kompromisszumról folytatott tárgyalások eddig sikertelenek voltak, bár Joáv Galant védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy megpróbál "konszenzusra" törekedni.

 

 

Netanjahu tovább forszírozza bíróság jogköreinek megkurtítását

Bár a tüntetések miatt márciusban visszavonulót kellett fújnia az izraeli kormánynak az igazságügyi reform kapcsán, most újra előkerült a kérdés. Ezúttal egy finomított törvényjavaslatot szeretnének elfogadtatni, amely kevésbé drasztikusan csorbítaná a legfelsőbb bíróság jogköreit, mint az eredeti terv. Ettől függetlenül zavargások várhatók az országban. Bővebben>>>