A tőzsdén jegyzett Talgo vonatgyártó részvényeire április elején tett részvényenként 5 eurós ajánlat az akkori záróárhoz képest 14 százalékos prémiumot jelentett. A külföldi sajtóbeszámolók szerint ez elég meggyőző volt a Talgo legnagyobb tulajdonosai számára, ám a spanyol kormány részéről korántsem nem egyértelmű az ügylet támogatása. 

Stratégiai cégek esetében a kabinet jóváhagyása nélkülözhetetlen a felvásárláshoz, a Talgo pedig ilyen, mivel hozzáfér az ország vasúti hálózatáról és nemzetbiztonságáról szóló érzékeny információkhoz – írja a 24.hu.

Óscar Puente, a szocialista spanyol kormány közlekedési minisztere annyit mondott, hogy „mindent megtesznek” a magyar vásárlók megállítása  érdekében. Attól tartanak ugyanis, hogy orosz befektetők vagy maga az orosz állam áll az akció mögött.

Gigavásárlásoknál ez a cég lép a képbe

A felvásárlásra bejelentkezett Ganz-MaVag Europe Zrt.-t 2023 végén kifejezetten erre a projektre hozták létre, 55 százalékos tulajdonosa a Ganz-MaVag Holding Kft. (közvetetten a Solva II. Magántőkealap, amelynek főrészvényese Törő Csaba, az alapkezelő a Mol Nyrt.-é), a kisebbséget pedig a magyar állam nagybevásárlásait intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. birtokolja.

A hvg talált rá arra, hogy még februárban 6750 euróval megérkezett a vonatbizniszbe a magyar állam is. A Corvinus vett részt az összesen 660 milliárd forintos Vodafone Magyarország Zrt. kivásárlásában, de ezt a céget jelölték ki a Budapest Airport Zrt. 80 százalékának a megvételére is.

A Talgo a tavalyi tőzsdei jelentésében imponáló adatokat közölt: az árbevétele rekordszintre nőtt (652 millió euró), akárcsak a 4,2 milliárd euróra hízott a rendelésállománya, és közben a nyereségtermelő képessége is kidomborodott, az EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 55 százalékkal, 76,5 millió euróra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!