Az új felmérés szerint a válaszadók 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) pártot támogatja. Az előző szeptemberi méréshez képest ez 3 százalékpontos csökkenést jelent. A második helyen álló Polgári Koalícióra az emberek 30 százaléka szavazna – írja a lengyel Onet. A lap szerint ez a felmérés jósolta meg a legpontosabban a 2019-es és a 2020-as választások végeredményét is.

A harmadik helyen 10 százalékos támogatottsággal a baloldal, mögöttük pedig a Harmadik Út, azaz a Lengyel Néppárt és a Lengyelország 2050 koalíciója áll 9 százalékkal. A legutolsó a sorban a Konfederacja. A válaszadók 5 százalékának nincs támogatott pártja.

A szimulációs mandátumelosztás a felmérés alapján azt mutatja, hogy a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) 188, a Polgári Koalíció (KO) 157, a baloldal 46, a Harmadik Út 41 mandátummal rendelkezne.

Vagyis összesen 244 mandátummal rendelkezne az ellenzék a Szejmben.

A Kantar a 2019-es választások során mindössze 3,19 százalékpontot tévedett a végeredményt illetően. Hasonlóan pontosnak bizonyult a 2020-as elnökválasztás első fordulójában is.

Magyar forgatókönyv a lengyeleknél: a választások után kilőhetnek az árak

A kézi vezérlés üzemanyaghiányhoz vezethet, aztán jöhet az armageddon - mondja a lengyel közgazdász.
Bővebben--->